
13 februari 2025
Stärker cirkulära processer i stålindustrin
Luleå tekniska universitet deltar i ett nytt forskningsprojekt som ska underlätta användningen av återvunnet stål i framtidens koldioxidneutrala produktion. Genom att hantera utmaningar kopplade till materialets egenskaper kan projektet bidra till en mer hållbar och cirkulär stålindustri.
Med en ökad andel återvunnet stål i tillverkningsprocessen uppstår en större variation i materialets egenskaper, vilket kan påverka stålets kvalitet. Forskningsprojektet Koldioxidneutralt stål i en cirkulär ekonomi undersöker hur dessa variationer kan minskas och hur stålets egenskaper kan säkerställas längs hela värdekedjan.
Mer robust process
En central del av projektet är att studera ackumuleringen av legeringsämnen och dess påverkan på stålets mekaniska och kemiska egenskaper. Forskarna kommer också att utveckla nya provmetoder för att säkerställa att de återvunna stålen uppfyller industrins krav.
– Genom att förstå hur legeringsämnen byggs upp och påverkar materialet kan vi skapa en mer robust process för återvunnet stål, säger Hans Åhlin, projektkoordinator för Centrum för högpresterande stål vid Luleå tekniska universitet.

Hans Åhlin och Erik Olsson.
Effektiviserar användandet av återvunnet material
För att ståltillverkningen ska kunna bli mer cirkulär krävs bättre sortering och karakterisering av skrot samt tillverkningsprocesser som kan hantera en större variation i ingående material. Projektet tar fram rekommendationer för hur industrin kan anpassa sina processer för att effektivt använda återvunnet material utan att kompromissa med kvaliteten.
– Genom att kartlägga sambanden mellan materialets kemiska sammansättning och dess mekaniska egenskaper kan vi bidra till en mer förutsägbar och effektiv produktion av koldioxidneutralt stål, säger Erik Olsson, biträdande professor i hållfasthetslära vid Luleå tekniska universitet.
Forskningen har potential att ge stora positiva effekter för både industrin och miljön. En mer cirkulär stålproduktion kan minska resursförbrukningen och samtidigt stärka svensk ståltillverknings konkurrenskraft.
– Det här är ett viktigt steg mot en hållbar och cirkulär stålindustri där vi tar tillvara på resurser på ett smartare sätt, säger Hans Åhlin.
Fakta
Projektet finansieras av Fonden för en rättvis omställning, med en total budget på 15,5 miljoner kronor. Projektet sker i nära samverkan med industrin, vilket säkerställer en nära koppling till tillämpad forskning och praktisk implementering.
Kontakt
Hans Åhlin
- Forskningsing 1:e
- 0920-491390
- hans.ahlin@ltu.se
- Hans Åhlin
Erik Olsson
- Biträdande professor
- 0920-492143
- erik.1.olsson@ltu.se
- Erik Olsson