Biträdande professor Johan Casselgren.
19 februari 2025
Snöforskning – från vägar till snöbollskrig
Snö är inte bara något vi pulsar genom på vintern – det är ett komplext material som påverkar allt från trafik till däckutveckling och snöbollens perfekta form. Johan Casselgren och hans forskargrupp arbetar med att förstå snön på djupet, bland annat för att förbättra säkerheten på vägarna. Men han kan också förklara för oss varför vissa snötyper är bättre än andra för snöbollskrig.
Snö och trafik – data som räddar liv
Genom samarbeten med Trafikverket och deras leverantörer Volvo Cars och Nira Dynamics analyserar forskarna på Luleå tekniska universitet hur snön påverkar vägfriktionen. Uppkopplade bilar och plogbilar samlar in enorma mängder data – hela 45 miljoner friktionsmätningar per månad – som sedan bearbetas med avancerade algoritmer.
– Ibland kan ena körfältet vara halt medan det andra har bättre väggrepp. Genom att tolka data från plogbilar, deras position, hastighet och insatser med salt och plogning, kan vi optimera vinterväghållningen, säger Johan Casselgren, biträdande professor och forskare inom experimentell mekanik med fokus på snö och is.
Även däckindustrin använder den här forskningen. Tester av vinterdäck visar att resultat kan skilja sig beroende på var de genomförs – Nokians däck presterade bäst i Ivalo, medan Pirellis var bättre i Älvsbyn. Orsaken? Snön skiljer sig åt mellan platser, och för att få rättvisa resultat måste man förstå dess egenskaper.
Hur skapas den perfekta snöbollen?
Samma snöegenskaper som påverkar däckens grepp avgör också om du kan göra en perfekt snöboll.
– Det handlar om snökornens form och hur mycket fukt som snön innehåller. När snön precis har fallit är kornen ofta stjärnformade, men med tiden omvandlas de till små runda bollar – en process som kallas metamorfism. För att en snöboll ska hålla ihop krävs en viss mängd fukt och rätt temperatur, helst nära noll grader, säger Casselgren.
Är det för kallt? Då behöver du trycka ihop snön hårdare. Är det varmt? Då hjälper fukten att kornen fryser samman så att snön nästan blir is. Snöns historia påverkar alltså hur den beter sig – en insikt som både kan avgöra ett snöbollskrig och förbättra däcktester på vintern.
Snöns magi – nytta och nöje
Forskningen handlar inte bara om att förbättra säkerheten på vägarna, utan också om att förstå snöns unika egenskaper.
– Jag är insnöad på det här, säger Casselgren med ett skratt. Det är så roligt att få dela med sig – snö är ju en del av vår vardag, men få tänker på hur mycket den påverkar oss.
Nästa gång du står där med en snöboll i handen – tänk på att den är ett resultat av temperatur, fukt och snökornens historia. Och om du deltar i SM i snöbollskrig? Då kan du vara säker på att snön är perfekt för slaget, skapad med hjälp av ett tält och ett dieselaggregat för att skapa den bästa snön för uppgiften.