
21 februari 2025
Hur förberedd är du om något händer?
Vet du hur du bör agera om någon plötsligt faller ihop i en korridor, om en student börjar krampa på busshållplatsen, eller om en kollega sätter i halsen i lunchrummet? Institutionen för hälsa, lärande och teknik höll nyligen en medarbetardag med ett högaktuellt tema: säkerhet och beredskap.
Kan vi någonsin vara nog förberedda, särskilt i den omvärld och det samhälle vi lever i idag? Kanske behöver vi tänka en extra gång på vad vi faktiskt har kunskap om och hur vi bör agera om en situation skulle inträffa.
Institutionsdagen inleddes med en genomgång av säkerhetsläget och beredskapen på universitetet av säkerhetschef Rickard Stewén, följt av åtta parallella stationer som besöktes gruppvis. Fyra av stationerna var inriktade på akuta situationer med genomgång och praktiska element, som bland annat hur man larmar 112, stoppar blödningar och agerar på en olycksplats innan ambulansen dyker upp. Repetition om hur man utför HLR, använder en hjärtstartare och ger fria luftvägar demonstrerades också av institutionens kompetenta personal.
De andra fyra stationerna fokuserade på brandsäkerhet, hur vi har samtal med varandra och studenter vid en svår händelse, hur studenthälsan kan hjälpa till att främja studenters välmående, samt juridiska frågor som rör rättssäker examination och kort om rättshaveristiskt beteende och hur man bör bemöta det.
– Den här dagen handlar om att inte tappa hoppet men att vara väl förberedd om något händer säger huvudansvarig utbildningsledare Jenny Jäger på HLT. – Idag behöver vi ha en bättre handlingsberedskap i samhället. Eftersom vi har medarbetare som utbildar våra studenter i detta genom våra utbildningar ville vi passa på att även ge vår personal möjligheten att förbättra sin beredskap.
Är du intresserad av att hålla en dag för dina medarbetare med samma koncept, kontakta Jenny Jäger för mer information.
Mer information om stationerna:
HLR + 112 Bedömning av livstecken? Hur påbörjar man HLR? Hur vi larmar 112? Vad vi bör veta då vi larmar? Var finns hjärtstartaren? Hur hjälper vi ambulansen hitta?
AMBULANS: BLÖDNING Vad kan du göra innan ambulans är på plats? Agerande på olycksplats, egen och annans säkerhet, åtgärda större blödningar, immobilisering.
AMBULANS: CIRKULATION Vad kan du göra innan ambulans är på plats? Kramper, Medvetslöshet, Stroke, Hjärtinfarkt, Andningsproblem.
ÄR LUFTVÄGAR FRIA Luftvägsdocka, handgrepp och hjälpmedel för etablering av fri luftväg
KRIS OCH BEREDSKAP Hantering av kriser och hantering av krissituationer. Genomgång av riktlinjer och checklista.
DET SVÅRA SAMTALET Hur bemöter vi studenter efter en krissituation tex dödsfall?
STUDENTKONTAKT Vad kan studenthälsan hjälpa till med för att främja studenters välmående? Även fokus på hur vi kan bemöta rättshaveristiskt beteende.
JURIDISKA FRÅGOR Frågor som rör rättssäker examination, disciplinärenden och GDPR.