24 februari 2025
Utbildning i ljudteknik läggs ner
Utbildningen i ljudteknik vid Musikhögskolan i Piteå läggs ner. Det beslutet fattade rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn vid Luleå tekniska universitet på måndagen. Orsaken är att utbildningen har gått med stort underskott de senaste åren.
– Vi har tyvärr inte lyckats vända den negativa ekonomiska utvecklingen för utbildningen. De senaste åren har inneburit att vi nu har ett underskott på nästan nio miljoner kronor, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.
Utbildningen har fyra anställda och omkring 50 studenter fördelade på tre årskurser. Universitetet kommer nu ta fram en avvecklingsplan för de kommande åren. Alla studenter som har påbörjat utbildningen kommer att få möjlighet att slutföra den.
Förslaget om en avveckling har fått stor uppmärksamhet och väckt många reaktioner från såväl studenter och anställda som från ljud- och kulturbranschen. Beslutet ligger i linje med det förslag om avveckling som lagts fram från Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle.
– Jag har fått många mejl och andra inspel som lyfter fram hur viktig utbildningen är. Det är glädjande med ett stort engagemang för utbildningen, men jag har ett ansvar att agera när den ekonomiska situationen blivit ohållbar, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn har också fått i uppdrag av universitetsstyrelsen att se över hur universitetet på bästa sätt ska stärka den konstnärliga verksamheten. Uppdraget, som gavs till rektor torsdagen den 20 februari, innebär att utreda olika scenarier, exempelvis att flytta hela den konstnärliga verksamheten från Skellefteå och Piteå till Luleå. En annan möjlighet är att behålla nuvarande organisation och att utvidga den konstnärliga verksamheten i Piteå.
– Det är viktigt att Luleå tekniska universitet kan fortsätta bedriva en bra och livskraftig konstnärlig akademisk verksamhet. När utbildningen i ljudteknik läggs ner behöver vi också se till att våra övriga konstnärliga utbildningar får tillgång till ljudteknisk kompetens i andra former, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.