
26 februari 2025
Universitetet tar ställning för Europas framtida forskning och innovation
Luleå tekniska universitet är stolta över att publicera sitt positionspapper med titeln "Luleå tekniska universitet blickar framåt mot nästa ramprogram (FP10)" som stödjer Europas framtida forskning och innovation. Dokumentet beskriver strategiska prioriteringar och uppmanar till åtgärder för att stärka Europas forsknings- och innovationslandskap.
Uppmaning till åtgärder
I positionspapperet betonar Luleå tekniska universitet behovet av ökade investeringar i forskning för att stärka Europas strategiska autonomi, motståndskraft och globala ledarskap. Universitetet förespråkar ett fristående FP10-program för forskning och innovation för att säkerställa fokuserad, effektiv och användarorienterad forskning som adresserar samhällsutmaningar på ett ändamålsenligt sätt.
Viktiga rekommendationer:
- Investera i forskning: Ökade anslag är avgörande för Europas strategiska autonomi och globala ledarskap.
- Behåll fristående status: Ett dedikerat FP10-program kommer att främja vetenskapliga framsteg och hantera samhällsutmaningar.
- Främja samarbete: Att stärka synergier mellan EU:s finansieringsprogram och uppmuntra bredare deltagande maximerar effekt och inkludering.
- Gynna innovation: En balanserad finansieringsstrategi, som kombinerar global öppenhet med strategisk autonomi, driver hållbar tillväxt.
- Stöd en blandning av forskningstyper: Finansiering för grundforskning, tillämpad forskning och nydanande forskning är avgörande för att driva innovation och lösa verkliga problem.
- Främja excellens: Att stärka det europeiska forskningsområdet (ERA) kommer att optimera Europas forskningspotential och bidra till en kunskapsbaserad ekonomi.
- Lyfta fram samhällsvetenskap, humaniora och konst (SSHA): Lyfta vikten av SSHA vid sidan av STEM-områden (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
- Minska hinder för deltagande: Förenkla byråkratin och möjliggöra effektiv tillgång till finansiering, särskilt för underrepresenterade regioner och samhällen.
- Stöd universitet: Tillräcklig finansiering för indirekta kostnader för att säkerställa ekonomisk hållbarhet och underhåll av infrastruktur.
Strategiska prioriteringar
Luleå tekniska universitet identifierar ett kontinuerligt behov av forskning inom områden som avancerade material, klimatteknik och nanoteknik, gränssnitt mellan människa och dator, kvantteknologier, rymdanvändning, digital suveränitet och cybersäkerhet, hälsoinnovationer, produktion av kritiska råmaterial samt anpassningsbara byggnader och städer. Dessa investeringar är avgörande för att förutse framtida utmaningar och stärka EU:s teknologiska autonomi.
Men framtiden handlar inte bara om smartare teknik – den handlar om starkare människor. Rymdteknologi, AI och hållbarhet kräver inte bara innovation utan också mänsklig motståndskraft och anpassningsförmåga. Efter 2028 måste Europa leda inom människocentrerad forskning, så att människor inte bara anpassar sig till framtiden utan också formar den.
– En ökad satsning på forskning och innovation inom EU är kritiskt för att vi ska kunna konkurrera med resten av världen. Luleå tekniska universitet anser att Europa måste ta ledartröjan och satsa på de forskningsområden som formar framtiden. Forskning inom teknik- och ingenjörsämnen är viktiga, men det är samhällsvetenskap, humaniora och konst också, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.
Det arktiska perspektivet
Luleå tekniska universitet lyfter fram unika möjligheter för forskning och innovation inom hållbar resurshantering, klimatövervakning och användning av urfolkskunskap. Dessa insatser bidrar till den globala förståelsen av klimatförändringar och hållbar utveckling.
Slutsatser
Genom att genomföra dessa rekommendationer kan FP10 stärka Europas ledarskap inom forskning, innovation och hållbarhet, och driva ekonomisk tillväxt samt samhälleligt välbefinnande över hela kontinenten och bortom den. Luleå tekniska universitet uppmanar beslutsfattare, näringsliv, akademiska institutioner och alla intressenter att erkänna och stödja dessa strategiska prioriteringar för ett motståndskraftigt, konkurrenskraftigt och inkluderande Europa.
Läs positionspapperet
Kontakta oss
För mer information, vänligen kontakta: LTU-Brussels@ltu.se