
5 mars 2025
Forskning visar att leken är livsviktig för barns utveckling
Hur påverkas barn av brist på lek? Och hur kan vi skapa bättre lekmiljöer för alla? Det var de stora frågorna i det internationella forskningsprojektet P4PLAY, som under fyra år undersökt lekens betydelse och utvecklat riktlinjer för mer inkluderande lekmiljöer utomhus. Resultaten kan förändra framtidens skolgårdar och lekparker.
Projektet, som fick 2,2 miljoner euro i stöd från EU:s forskningsprogram till att utveckla en hållbar forskarutbildning inom arbetsterapi och aktivitetsvetenskap för att driva innovativ forskning och praktik. Åtta doktorander utbildades, varav fyra vid Luleå tekniska universitet, och deras forskning har lett till konkreta insatser för att förbättra barns möjligheter till lek.
Ny forskning leder till förändring
Bland projektets viktigaste resultat finns utvecklingen av nya riktlinjer för utomhuslek, bedömningsverktyg för att utvärdera lekmiljöer samt insikter om hur skolor och samhällen kan skapa mer inkluderande lekmiljöer för barn med olika behov. Särskilt fokus har lagts på att ge röst åt de barn som sällan hörs i diskussioner om stadsplanering och skolgårdsutformning.
EU:s slutrapport om projektet är entusiastisk och slår fast att P4PLAY har levererat "exceptionella resultat med betydande omedelbar inverkan". De insikter som forskarna tagit fram fungerar nu som en plattform för framtida forskning, policyutveckling och riktlinjer för allt i från stadsplanerare till föräldrar.
Spridning och engagemang
Förutom vetenskapliga resultat har P4PLAY också fått stor spridning utanför akademin. Projektet har publicerat 16 vetenskapliga artiklar och 14 populärvetenskapliga publikationer, samt nått över 80 000 personer och myndigheter via sociala medier och andra kommunikationskanaler.
Med tanke på den omfattande spridningen och de konkreta insatser som redan börjat implementeras, är det tydligt att P4PLAY har satt viktiga frågor på agendan. Hur vi skapar bättre förutsättningar för barns lek är en fråga som inte bara rör forskare och beslutsfattare – utan hela samhället.