
Biomassa är en viktig råvara för hållbara energilösningar och avancerade bioenergiprocesser.
5 mars 2025
Luleå tekniska universitet formar framtidens energisystem
Forskare vid Luleå tekniska universitet representerar Sverige i flera internationella forskningsuppdrag inom Internationella energirådets (IEA) teknologiplattformar. Deras expertis inom området gör universitetet till en central aktör i arbetet med att öka kunskapen om hållbara energilösningar för framtiden.
Luleå tekniska universitet stärker sin position som en nyckelspelare inom energiforskning genom att ha forskare som svenska delegater i strategiska forskningsuppdrag, så kallade Annex, inom IEA:s Technology Collaboration Programmes (TCP). Genom dessa initiativ bidrar forskarna till att öka och sprida kunkskap om nya lösningar för flexibla bioenergiprocesser, energisystemmodellering, förgasning av biomassa och avfall, vätgasteknik och industriella bioraffinaderier – områden som är avgörande för energiomställningen.
– Att vi har duktiga forskare som representerar Sverige i flera IEA-program visar vilken stark kompetens vi har inom energiområdet vid Luleå tekniska universitet. Vårt engagemang ger oss möjlighet att påverka utvecklingen av framtidens hållbara energisystem på en global nivå, säger Marcus Öhman, avdelningschef och ämnesföreträdare för energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Expertis inom bioenergi, vätgasteknik och energisystem
En av de forskare som har nyckelroller i IEA:s forskningsprogram är Anna Krook Riekkola, biträdande professor i energiteknik, som är nationell representant i IEA Bioenergi Annex 44, där fokus ligger på flexibla bioenergisystem och systemintegration. Hon är även svensk delegat i IEA ETSAP, en plattform för användandet och utvecklandet av avancerade teknoekonomiska modeller i syfte att analysera hur energisystemet kan ställas om och möta framtida behov och samhällsmål.
– Våra analyser och modeller ger beslutsfattare bättre verktyg för att planera framtidens energisystem. Genom att vara en del av IEA:s samarbeten kan vi säkerställa att forskning och praktisk tillämpning går hand i hand, säger Anna Krook Riekkola.

Övre raden fr v: Anna Krook-Riekkola och Fredrik Granberg. Nedre raden fr v: Joakim Lundgren, Cecilia Wallmark och Marcus Öhman.
Skapar resurseffektiva och klimatsmarta lösningar
Joakim Lundgren, professor i energiteknik, är svensk delegat sedan 2019 och numera vice Annex-ledare för IEA Bioenergy Annex 33, som fokuserar på förgasning av biobaserade och avfallsbaserade råvaror för en hållbar energiframtid. Han leder också annexets verksamhet gällande syntesgasbaserad vätgasproduktion.
– Förgasningsteknik har stor potential att bidra till en fossilfri energiförsörjning, särskilt inom industrin och transportsektorn. Genom vårt arbete i IEA Bioenergy Annex 33 kan vi bidra till att skapa förutsättningar för ökad implementering av olika förgasningstekniker, säger Joakim Lundgren.
Fredrik Granberg, VD vid LTU Green Fuels och projektledare vid ämnet energiteknik, har nyligen blivit inbjuden att delta i en svensk arbetsgrupp inom IEA IETS Task XI, som arbetar med hur industriella bioraffinaderier kan bidra till ökad hållbarhet.
– Vi ser ett växande intresse för bioraffinaderier som en del av den cirkulära ekonomin. Genom att utveckla nya processer och integrera dem i befintliga industrisystem kan vi skapa resurseffektiva och klimatsmarta lösningar, säger Fredrik Granberg.
Dessutom är Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden (CH2ESS), engagerad i IEA Hydrogen TCP, där forskare och industriella aktörer samarbetar kring utvecklingen inom vätgasområdet.
En drivkraft i den globala energiomställningen
Luleå tekniska universitets breda engagemang inom IEA:s forskningsprogram är ett bevis på den expertis och innovationskraft som finns inom universitetets energiforskning. Forskarnas arbete bidrar inte bara till teknisk utveckling utan även till strategiska beslut som påverkar energiomställningen både i Sverige och internationellt.
– Det är genom internationellt samarbete vi kan hitta de bästa lösningarna för framtidens energisystem. Genom att vara en aktiv del av IEA:s nätverk kan vi driva på utvecklingen och säkerställa att Sverige är i framkant och bidrar till en global hållbar energiomställning, säger Marcus Öhman.
Kontakt
Marcus Öhman
- Professor tillika ämnesföreträdare, Avdelningschef
- 0920-491977
- marcus.ohman@ltu.se
- Marcus Öhman
Anna Krook-Riekkola
- Biträdande professor
- 0920-492552
- anna.krook-riekkola@ltu.se
- Anna Krook-Riekkola
Cecilia Wallmark
- Verksamhetsledare, Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS
- 0920-492847
- cecilia.wallmark@ltu.se
- Cecilia Wallmark
Joakim Lundgren
- Professor
- 0920-491307
- joakim.lundgren@ltu.se
- Joakim Lundgren
Fredrik Granberg
- Projektledare
- 0920-492782
- fredrik.granberg@ltu.se
- Fredrik Granberg