
21 mars 2025
Luleå tekniska universitet i spetsen för en rättvis och hållbar omställning
Universitetet har tilldelats omfattande finansiering inom Fonden för en rättvis omställning och Tillväxtverket. Genom flera forskningsprojekt bidrar lärosätet till utvecklingen av hållbara industriprocesser och en fossilfri framtid.
Luleå tekniska universitet spelar en central roll i den industriella omställningen i norra Sverige. Genom en rad forskningsprojekt finansierade av Fonden för en rättvis omställning och Tillväxtverket bidrar universitetet med kunskap och innovation för att stärka omställningen till en fossilfri industri. Totalt har universitetet beviljats över 80 miljoner kronor i forskningsanslag, och tillsammans med samarbetsparter uppgår den totala finansieringen till mer än 100 miljoner kronor.
– Den här finansieringen gör det möjligt för oss att ta ett helhetsgrepp kring den gröna omställningen. Vi bedriver forskning som sträcker sig från fossilfri stålproduktion och energilagring i nedlagda gruvor till effektiv återvinning av metaller och cirkulära processer i industrin, säger Jens Hardell, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Projektledare för satningarna. Övre raden: Erik Olsson och Jens Hardell. Nedre raden: Thomas Aiglsperger och Ping Zhang.
Forskning för en fossilfri framtid
Bland de projekt som nu finansieras finns FINAST, ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla nya processer och materiallösningar för en koldioxidneutral stålindustri. Andra projekt undersöker hur nedlagda gruvor kan användas för lagring av vätgas, hur återvunnet stål kan integreras i framtidens tillverkningsprocesser och hur kritiska metaller kan utvinnas och återvinnas för att minska beroendet av fossila resurser.
Fonden för en rättvis omställning är en del av EU:s arbete för att stödja regioner och branscher som påverkas av övergången till en mer hållbar ekonomi. Projekten vid Luleå tekniska universitet genomförs i nära samarbete med industriella aktörer, vilket säkerställer att forskningen får en direkt påverkan på svensk och europeisk industri.
– Det är avgörande att vi driver på forskning och utveckling för att stärka industrins konkurrenskraft samtidigt som vi minskar dess klimatpåverkan. De projekt vi nu arbetar med visar hur forskning kan bidra till både hållbarhet och teknisk innovation, säger Jens Hardell.
Projekt finansierade av Fonden för en rättvis omställning och Tillväxtverket
- FINAST – Syftar till att utveckla nya processer och materiallösningar för fossilfri stålproduktion. Projektet genomförs i samarbete med industrin och fokuserar på hur fossilfritt stål kan användas i tillverkningsprocesser och produkter samt hur vätgas och biobaserade råmaterial kan integreras i produktionen.
- SUV – Undersöker möjligheterna att använda nedlagda gruvor för storskalig lagring av vätgas. Genom samarbete med LKAB och Vattenfall ska projektet utveckla tekniska riktlinjer för säker och effektiv lagring, vilket kan bidra till en stabil energiförsörjning i den fossilfria industrin.
- CO2-NiCE – Fokuserar på att öka användningen av återvunnet stål genom att hantera variationer i materialets egenskaper. Målet är att möjliggöra en mer cirkulär stålproduktion genom att förbättra sortering, analys och processer för återvinning.
- CRM-V – Arbetar med att säkra tillgången på kritiska och strategiska metaller som behövs för den gröna omställningen. Projektet omfattar hela värdekedjan, från prospektering och gruvdrift till återvinning av metaller, med särskilt fokus på nickel- och koboltresurser i Västerbotten.
- Green Steels – Ett samarbetsprojekt mellan KTH och Luleå tekniska universitet som syftar till att utveckla framtidens fossilfria och hållbara stålprodukter. Forskningen fokuserar på att skapa avancerade material genom hållbara produktionsprocesser och återvunnet råmaterial.
Kontakt
Erik Olsson
- Biträdande professor
- 0920-492143
- erik.1.olsson@ltu.se
- Erik Olsson
Ping Zhang
- Professor
- 0920-493016
- ping.zhang@ltu.se
- Ping Zhang
Thomas Aiglsperger
- Biträdande professor
- 0920-491016
- thomas.aiglsperger@ltu.se
- Thomas Aiglsperger
Jens Hardell
- Professor, Prodekan
- 0920-491774
- jens.hardell@ltu.se
- Jens Hardell