
26 mars 2025
Intensivvårdssjuksköterskors hälsa fortsatt utsatt efter pandemin
Trots att hälsan bland intensivvårdssjuksköterskor i Sverige har förbättrats sedan pandemin, är den ännu inte tillbaka på nivåerna före covid-19. En ny studie från Luleå tekniska universitet och Karlstads universitet undersöker intensivvårdssjuksköterskors hälsa ur ett könsperspektiv och vad som krävs för en långsiktigt hållbar arbetsmiljö.
Studien, som omfattar 136 sjuksköterskor från nio svenska intensivvårdsavdelningar, undersökte både deras hälsotillstånd och deras syn på en hälsosam och hållbar arbetsmiljö. Resultaten visar att både män och kvinnor skattade sin nuvarande hälsa som bättre än under pandemin, men sämre än före 2020. Pandemin förvärrade redan existerande utmaningar inom intensivvården. Sjukskrivningar, utbrändhet och tidiga pensionsavgångar bidrog till en global brist på sjuksköterskor. Studien visar att personalens hälsa försämrades under pandemin jämfört med tiden före, även om en viss återhämtning nu har skett.
-Höga arbetskrav utan tillräckliga resurser är en av de främsta orsakerna till stressrelaterade problem, enligt Åsa Engström. Samtidigt betonas vikten av återhämtning, etiska diskussioner och kollegial reflektion för att motverka utmattning.
-Det som främst lyftes fram som avgörande för en god arbetsmiljö var välfungerande arbetslag, stöd från organisationen och möjlighet till återhämtning, enligt Maria Andersson vid Karlstads universitet.
Sjuksköterskorna betonade också vikten av tydlig kommunikation, reflektion efter tuffa arbetsmoment och flexibilitet i schemaläggningen.
”Kollegor som stöttar varandra och en arbetsmiljö där det är roligt att gå till jobbet – det är avgörande”, beskrevs av deltagare i enkäten berättar Åsa Engström.
Forskningen visar också att kvinnliga sjuksköterskor med bättre hälsa i högre grad betonade vikten av goda arbetsrelationer. Studien är en påminnelse om att även om pandemin är över, krävs fortsatt arbete för att skapa hållbara arbetsvillkor inom vården. Forskarnas framtida mål är att fördjupa sig i hur EU:s arbetstidsdirektiv påverkar sjuksköterskors hälsa och arbetsvillkor.