
Studenter från civilingenjörsprogrammet i maskinteknik presenterar sina experiment i kursen experimentella metoder.
27 mars 2025
Från bubblande gröt till överljudsflöden när studenterna presenterade sina experiment
Vad händer när man får utforska, mäta, misslyckas – och prova igen? På civilingenjörsprogrammen i maskinteknik och hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet ges en kurs där studenterna får göra just det. I kursen experimentella metoder driver blivande ingenjörer egna projekt där de formulerar frågeställningar, bygger mätuppställningar och analyserar resultat, ofta med både uppfinningsrikedom och en stor dos nyfikenhet.
Vid kursens avslutande presentationer visades ett brett spektrum av kreativa experiment. Några grupper hade undersökt bubblors kollaps i kokande vatten, andra analyserade stötvågor i överljudsflöden. Det presenterades modeller av vattenkraftsturbiner, rörelseanalys med laser och accelerometrar, samt mätningar genom glasskivor med hjälp av trianguleringsgivare. Flera projekt kombinerade avancerad mätteknik med vardagliga fenomen – som varför varmt vatten ibland tycks frysa snabbare än kallt.
Praktiskt ingenjörsarbete i miniformat
En av dem som varit extra nära arbetet är Hannes Sandlund, student vid civilingenjörsprogrammet i maskinteknik, som agerade handledare för ett av projekten som en del av sitt examensarbete på Scania.
– Kursen påminner mycket om hur det fungerar i arbetslivet. Att snabbt sätta sig in i ett nytt område och utveckla en metod för att samla in data speglar hur man jobbar både inom industrin och i forskningsvärlden, säger han.

Presentation av projektet "Världens bästa skidor" Fr v: Neo Sahlberg, Pontus Andersson, Ludvig Hansson, Christoffer Folker.
Ett tydligt inslag i kursen är att studenterna själva väljer inriktning på sina projekt, inom ramarna för vetenskaplig metod och säkerhet. Det skapar utrymme för både kreativitet och oväntade insikter. Resultaten varierar – det är inte alltid svaren som är det viktigaste. Istället ligger fokus på att ställa rätt frågor, testa metoder och förstå hur experimentell mätteknik fungerar i praktiken, med allt vad det innebär av brusiga signaler, envisa sensorer och plötsliga aha-upplevelser.
– Vi vill att studenterna ska få känna på hur det är att arbeta utforskande med verkliga mätdata. Det handlar inte bara om teknik, utan också om att öva på att lösa problem när det inte finns ett facit, säger Per Gren, universitetslektor och examinator för kursen.