
Pär Weihed, prorektor, Luleå tekniska universitet
14 april 2025
Luleå tekniska universitet storsatsar på AI
Artificiell intelligens förändrar både samhälle och akademi. Nu genomför Luleå tekniska universitet en omfattande AI-transformation som ska genomsyra hela verksamheten – från forskning och utbildning till administration och ledarskap.
Luleå tekniska universitet tar ett samlat grepp om AI-utvecklingen genom en strategisk handlingsplan som omfattar hela verksamheten. Målet är att integrera AI i kärnuppdraget och samtidigt säkerställa ett etiskt, rättssäkert och smart användande av tekniken.
– AI är här för att stanna och påverkar oss alla, oavsett roll. Det här är en av de största tekniska förändringarna vi står inför, kanske i nivå med införandet av persondatorer. Vi måste förstå den och använda den på ett ansvarsfullt och smart sätt, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.
En AI-kurs för samtliga anställda lanserades i början av 2025. Den ger grundläggande förståelse för AI och dess tillämpningar i forskning, undervisning och administration. Över 600 licenser för ChatGPT har köpts in och fördelats bland universitetets anställda baserat på behov.
Samtidigt planeras det för att varje institution utser en medarbetare som får ett särskilt uppdrag att driva AI-arbetet lokalt. En särskild AI-plattform, LTU4EDU, ska också utvecklas för att stötta lärare i kursplanering och ge studenter tillgång till AI-baserade verktyg.
AI som drivkraft för kvalitet och effektivitet
Utöver tekniska lösningar och kompetenshöjande insatser handlar satsningen om att forma ett gemensamt arbetssätt och ta ett tydligt strategiskt ledarskap.
– Det är avgörande att vi som universitet inte bara hänger med i utvecklingen, utan visar vägen. Med rätt kunskap och struktur kan vi använda AI för att förstärka både kvalitet och effektivitet i hela vår verksamhet, säger Pär Weihed.
AI-satsningen omfattar hela organisationen – inte bara forskning och utbildning, utan även det administrativa stödet. Nya AI-verktyg testas och införs för att effektivisera till exempel mötesanteckningar, dokumenthantering och andra arbetsprocesser.
Studenternas roll är viktig i transformationen, inte minst eftersom de tillhör den generation som kommer leva med AI som en självklar del av både studier och yrkesliv. Idag representeras studenterna genom studentkårerna, som har deltagare i den arbetsgrupp som leder universitetets AI-satsning.
– Det handlar inte om att förbjuda AI, utan att tänka nytt. Vi behöver rusta våra studenter för en arbetsmarknad där AI är en självklar del, men också se till att de kan reflektera kritiskt över tekniken, säger Pär Weihed.”
AI för dig som medarbetare
På medarbetarwebben kan du läsa mer om handlingsplanen, verktyg och AI-utbildningen.