Olle Eriksson, professor i teoretisk fysik och vice föreståndare för WISE tillsammans med Glenn Bark, lektor och verksamhetsledare vid LUMIA.
6 maj 2025
Luleå tekniska universitet inviger unikt laboratorium för avancerad materialanalys
Med sikte på framtidens hållbara material har Luleå tekniska universitet invigt ett av de mest avancerade laboratorierna i norra Europa. Det nya LUMIA/WISE-laboratoriet erbjuder spetsutrustning som möjliggör analys och förståelse av material på nanonivå – avgörande för allt från energiomställning till klimatsmart industri.
Bakom satsningen står LUMIA (Luleå Material Imaging and Analysis) i samarbete med WISE EST och WISE ACT – teknikplattformar inom det nationella forskningsinitiativet WISE, Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability.
Invigningen är en direkt följd av den strategiska investering på 52 miljoner kronor som universitetet tilldelades i början av 2024 från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Medlen har möjliggjort inköp av avancerad utrustning, däribland ett nytt FIB-SEM-system (Focused Ion Beam Scanning Electron Microscopy) och ett instrument för 3D-röntgenbaserad datortomografi (XCT). Tillsammans stärker dessa verktyg universitetets kapacitet att bedriva avancerad materialforskning i nära samarbete med industrin inom grön omställning.
Marta-Lena Antti, vetenskaplig ledare för WISE,invigde dagen inför en nyfiken publik.
– Med den här utrustningen kan vi analysera material på en detaljnivå som tidigare inte varit möjlig hos oss. Det öppnar för ny forskning och industrisamarbeten i absolut världsklass, säger Glenn Bark, föreståndare för LUMIA och universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.
Laboratoriet är det enda i sitt slag i norra Europa. Utrustningen möjliggör studier av material ner till mikrometer- och nanonivå med hjälp av plasma- och laserablation, vilket är avgörande för allt från gruvnäring till framtidens energimaterial.
I samband med invigningen arrangerades ett seminarium med inbjudna talare från svensk industri, organiserat av Swedish Society for Materials Technology (SFMT). Bland deltagarna fanns representanter från SSAB, Swerim, Nouryon och LKAB – aktörer med stort intresse för avancerad analys och materialoptimering.
Viktig milstolpe för Luleå tekniska universitet
Olle Eriksson, professor i teoretisk fysik och vice föreståndare för WISE, betonade laboratoriets betydelse inom det nationella initiativet. Han framhöll att LUMIA/WISE-laboratoriet är det första inom WISE-programmet att få stöd från Wallenbergstiftelsen, vilket markerar en viktig milstolpe för Luleå tekniska universitet.
– LUMIA/WISE-laboratoriet är en del av WISE:s infrastruktursatsning på 670 miljoner kronor. Ett stort grattis till Luleå tekniska universitet som är först ut med att ha sin utrustning upphandlad och installerad. Det är viktigt att denna infrastruktur kommer till nytta för forskare vid LTU, men också för hela WISE-samfundet och materialforskning i landet. Vår förhoppning är att utrustningen hjälper stärka svensk materialforskning på ett betydelsefullt sätt och att den blir tillgänglig för en bred användarbas. I bästa fall blir LTU en plats dit forskare från hela landet vallfärdar för att göra avancerade experiment.
– De avancerade teknikplattformar vi nu satsar på syftar till att, tillsammans med teoretiska metoder, ge en djupare förståelse för material och bidra till en bättre värld genom hållbara tekniklösningar. Det är precis det som är WISE vision, berättar Olle Eriksson.
Erik Nilsson, forskningsingenjör, visar upp den nya labbmiljön för nyfikna seminariedeltagare.
Den 7 maj fortsätter aktiviteterna med ett öppet seminarium om analystekniker, riktat särskilt till doktorander och postdoktorer.
Invigningen markerar ett strategiskt steg i universitetets satsning på hållbar materialvetenskap – ett område där tvärvetenskap och industrinära forskning är avgörande för den gröna omställningen.
Om Lumia
LUMIA är en sammanslagning av fyra laboratorier som bedriver mikroanalys av olika fasta material i 2D/3D/4D. Inom LUMIA har analytisk forskarexpertis och avancerad analysutrustning förts samman för att skapa grogrund för banbrytande forskning och analys av olika material. LUMIA utgör ett nav för den tekniska analyskapaciteten vid universitetet och denna experimentella miljö för avancerad materialanalys utgör en kreativ mötesplats för forskare, studenter och företag.