
12 maj 2025
LTU-forskare hjälper till att planera ESA:s nästa stora rymduppdrag
Axel Hagermann, professor i atmosfärvetenskap, har utsetts till en arbetsgrupp inom European Space Agency (ESA) som planerar en av Europas mest spännande framtida rymduppdrag, nämligen att utforska Saturnus isiga månar.
– Jag är glad och förväntansfull över att ha blivit utvald av ESA för uppdraget, och jag hoppas kunna bidra med de lärdomar jag fått från min medverkan i flera planetära landningar, säger Axel Hagermann, som deltagit i landar- och provtagningsuppdrag till en komet, en asteroid och även Saturnus måne Titan.
De isiga månarna är mer än bara gigantiska klumpar av is. Vissa av dem rymmer hav under sina isiga skal, och forskare tror att de kan hålla nyckeln till att besvara en av mänsklighetens största frågor: Är vi ensamma i universum?
För närvarande är den föreslagna “L4-uppdraget” i sin tidiga planeringsfas, och arbetsgruppen överväger en planetsond till en eller flera av Saturnus månar, med ett planerat uppskjutningsdatum någon gång på 2040-talet.
Målet är att undersöka om några av de isiga månarna skulle kunna stödja liv, eller åtminstone de kemiska byggstenar som krävs för det – där Enceladus är det främsta målet.
Enceladus är särskilt fascinerande. Det är en liten måne med enorm potential. När NASAs rymdsond Cassini passerade den under 2000-talet, upptäckte den pelare av vattenånga som sprutade ut i rymden från sydpolen. Dessa pelare kommer från ett dolt hav under isen, och det havet kan värmas upp av undervattensventiler, liknande dem på jorden där liv frodas utan solljus.
Titan, Saturnus största måne, är också en stark kandidat. Den har en tjock atmosfär och sjöar av flytande metan på ytan. Trots att miljön är mycket annorlunda från jordens, tror forskare att komplex organisk kemi kan förekomma där – möjligen liknande de tidiga förhållandena som ledde till liv på jorden.
ESA har utvärderat tre olika uppdragskoncept. Två av dem fokuserar på Enceladus, inklusive ett som innefattar en landare som skulle kunna landa och studera ytan i över 20 dagar. Ett tredje koncept innebär en landare som istället skulle skickas till Titan. Dessa idéer är fortfarande under granskning, men om de godkänns kan uppdraget ske efter ESA:s nuvarande JUICE-uppdrag och NASAs Europa Clipper – båda med målet att utforska havsvärldar.
Med Axel Hagermann som bidrar med sin expertis i planeringen spelar Luleå tekniska universitet en nyckelroll i detta djärva steg mot att avslöja våra kosmiska grannars hemligheter. Och vem vet – kanske blir det just på Enceladus eller Titan som vi hittar det första beviset på liv bortom jorden.
För mer information om ESA:s nästa stora rymduppdrag för att utforska solsystemet klicka på länken: