
21 maj 2025
Exjobbsdagen satte punkt för ingenjörsstudierna
Det var både glädje och ett visst vemod i luften när avgångsstudenter från flera ingenjörsprogram samlades för att presentera sina examensarbeten. Efter år av föreläsningar, labbar och projektarbeten blev exjobbsdagen en högtidlig avslutning på studietiden – och en startpunkt för nästa steg in i yrkeslivet.
Under dagen höll studenterna muntliga presentationer om sina examensarbeten inför lärare, studiekamrater och andra intresserade. Ämnena varierade, men gemensamt var att alla arbeten speglade månader av fördjupning, problemlösning och självständigt arbete. För många blev dagen också ett känslomässigt avstamp – ett avslut på en intensiv studietid och början på något nytt.

Helena Kempe och Poshia Omar var två av de presenterande studenterna.
– Det känns lite både och. Det ska bli roligt att börja jobba, men det är också vemodigt att lämna det som blivit som en andra familj här på universitetet, säger Helena Kempe, som läst civilingenjörsprogrammet i maskinteknik och arbetat med växlingsbara hydraulikmotorer i sitt exjobb.
Examensarbeten med bredd och djup
Samuel Carling, civilingenjörsstudent i hållbar energiteknik, har undersökt hur vätskekylning av datacenter fungerar vid storskalig implementering.
– Det har varit kul att få en inblick i hur det är att jobba med skarpa uppdrag och riktiga beställare, säger han.
– Det känns också skönt att vara klar med studierna och snart få börja arbeta. Jag ska börja på Tekniska verken i Linköping.

Samuel Carling.
För många var det första gången de presenterade ett större arbete i en mer formell akademisk miljö, något som både utmanade och stärkte självförtroendet.
– Det känns pirrigt inför presentationen, men också väldigt skönt att få det gjort, säger Poshia Omar, som läst maskinteknik och arbetat med experimentell karaktärisering av additivt tillverkade material.
Presenterande program
- Civilingenjör Maskinteknik
- Civilingenjör Hållbar energiteknik
- Civilingenjör Internationell materialteknik (EEIGM)
- Civilingenjör Teknisk fysik och elektroteknik
- Masterprogram i Materialteknik
- Högskoleingenjör Maskinteknik (Skellefteå)