
21 maj 2025
Kreativa lösningar för framtiden
Med skarpa prototyper, praktiska lösningar och en tydlig koppling till verkliga behov visade civilingenjörsstudenter på programmen maskinteknik och hållbar energiteknik nyligen upp resultaten från kursen Sustainable living. Uppdraget var att lösa tekniska problem utan givna svar, precis som i arbetslivet.
I år deltog 56 studenter i kursen som ger en första inblick i hur det är att arbeta i ett större teknikutvecklingsprojekt med öppen problemställning. Genom samarbeten med olika industripartners har studenterna tagit fram allt från specialverktyg till nya typer av fordonssystem.
– Det har varit jättekul och givande att få jobba med produktutveckling, behov och koncept i dialog med beställare och handledare, säger Matilda Prästhus, som läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik.
– Vi har fått massa teoretiska kunskaper som vi nu får applicera på ett verkligt case. Det har också varit väldigt givande att arbeta i grupp tillsammans med de som går andra utbildningar.
Nora Scott och Matilda Prästhus, studenter vid programmet hållbar energiteknik.
Teknikutveckling med verkliga avsändare
Bland årets projekt fanns till exempel en elektromekanisk öppningsmekanism för godsvagnar framtagen tillsammans med Kiruna Wagon. Den nya lösningen ska ersätta dagens hydrauliksystem och göra både drift och underhåll enklare.
Ett annat exempel är den ballongdrönare som tagits fram med målet att möjliggöra långvarig flygning vid exempelvis sökoperationer.
– Ett problem med dagens drönare är att de har väldigt kort batteritid. Vår lösning har ständig strömtillgång via en dockningsstation så den kan ligga i luften och filma konstant, berättar Nora Scott, civilingenjörsstudent i hållbar energiteknik.
Christoffer Folker i samtal med intresserade besökare.
Christoffer Folker, som studerar maskinteknik, har tillsammans med sin grupp utvecklat ett modulärt lyftredskap för industrin – anpassat för trånga lokaler.
– Det uppstår vissa scenarier där lokaler har lågt i tak eller är väldigt små. Vår lösning använder de befintliga takbalkarna och kan anpassas till många olika typer av balkar, säger han och fortsätter.
– Det är inte bara det tekniska man lärt sig i kursen utan även gruppdynamik och hur det är att samspela med andra. Det ger en energiboost när man jobbar med ett verkligt case, det blir något mer än bara en inlämning till en professor.
– Jag är mycket imponerad av studenternas engagemang och kreativitet i arbetet med att ta fram nytänkande tekniska lösningar. De utvecklar inte bara sina tekniska färdigheter, utan får också värdefull erfarenhet av att arbeta i större projektgrupper med olika utbildningsbakgrunder. Det är otroligt viktiga kompetenser att ha med sig till det kommande arbetslivet, säger Jens Hardell, en av lärarna på kursen.