.jpg)
5 juni 2025
Innovation kräver annat förhållningssätt – ny forskning vill se förändrad styrning i offentliga byggprojekt
Offentliga byggprojekt förväntas bli mer innovativa – inte minst för att möta klimatmålen. Men vad krävs egentligen för att nya idéer och arbetssätt utvecklas i praktiken? Forskning vid Luleå tekniska universitet visar att lösningen kan ligga i ett förändrat förhållningssätt på både upphandling och projektledning.
I en tid då samhället ställer om för klimatet, ökar kraven på hållbara och innovativa lösningar och arbetssätt i stora infrastrukturprojekt. Men att prata om innovation är en sak – att faktiskt genomföra den i praktiken är något helt annat.
Gamla styrmodeller bromsar nytänkande
Forskning vid Luleå tekniska universitet visar att det ofta finns en krock mellan viljan att förnya och behovet av kontroll. Framför allt i offentliga organisationer som Trafikverket, där processen ofta styrs av fasta rutiner, traditionella styrmodeller och tydliga riskbegränsningar.
– Innovation kan inte bara vara något man testar i ett enskilt projekt – det måste främjas genom hela styrningen, säger Klara Granheimer, doktorand i byggproduktion och byggteknik vid Luleå tekniska universitet.
Pilotprojekt med höga ambitioner – men traditionella verktyg
I avhandlingen analyseras hur Trafikverket, i planerings- och projekteringsskedet av två särskilt utpekade pilotprojekt där även tekniska konsulter varit involverade, har försökt främja innovation genom särskilda satsningar för att bidra till en hållbar omställning. Men även i dessa pilotprojekt används ofta samma gamla verktyg: standardiserade upphandlingsmodeller, linjära arbetsprocesser och fokus på leveranssäkerhet snarare än lärande.
– Man vill gärna främja innovation, men samtidigt reducera komplexitet och i detalj styra konsulternas arbete – det blir svårt att få till verklig förändring då, säger Klara Granheimer.
För att skapa verklig förändring krävs enligt forskningen ett helhetsgrepp där både upphandling och projektledning ses som delar av ett gemensamt styrsystem. Det handlar inte bara om nya arbetssätt – utan också om kultur, förhållningssätt och utrymme för att prova nytt.
Byggsektorn behöver nytt synsätt
Forskningen riktar sig inte bara till Trafikverket utan till hela sektorn – kommuner, regioner, entreprenörer och konsulter. Alla som är med och formar framtidens byggande kan ha nytta av att reflektera över det rådande förhållningssättet i sektorn för att innovation ska kunna åstadkommas i praktiken.
– Vi behöver förstå innovation som en process som kräver både forskande och involvering – det är inget man bara beställer fram, säger Klara Granheimer.
Avhandlingen genomfördes vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet.