
Emma Holmqvist, handledare Angelica Forsberg och Josefin Johansson.
9 juni 2025
Specialistsjuksköterskor prisas för arbete med patientuppföljning
Två nyexaminerade specialistsjuksköterskor, Josefin Johansson och Emma Holmqvist, har tilldelats priset för Sveriges bästa magisteruppsats inom anestesi och intensivvård. Det är utbildningsrådet inom ANIVA – Riksföreningen för Anestesi och Intensivvård som står bakom utmärkelsen, och ämnet är både högaktuellt och livsviktigt: hur vården tas vidare när en patient lämnar intensivvården.
Uppsatsen undersöker hur grundutbildade sjuksköterskor upplever att delta i uppföljningen av patienter som nyligen skrivits ut från intensivvårdsavdelningen, genom så kallade Post Intensivvårdsgrupper (PIG). Resultatet visar att dessa uppföljningar ger sjuksköterskorna trygghet, främjar lärande och stärker samarbetet mellan vårdnivåer, allt med målet att öka patientsäkerheten.
– Vi är glada och samtidigt lite förvånade, i positiv bemärkelse, säger Josefin och Emma. Att vi skulle vinna den här utmärkelsen hade vi inte väntat oss. Vi är stolta och tacksamma, inte minst för stödet från vår handledare Angelica Forsberg.
Juryns motivering lyfter att uppsatsen tar sig an ett aktuellt ämne i gränslandet mellan intensivvård och allmän vård. När svårt sjuka patienter skrivs ut från intensivvården finns en ökad risk för komplikationer – något PIG-uppföljningar kan motverka. Studien visar också hur bristen på vårdplatser tvingar sjuksköterskor att ge avancerad vård på vanliga avdelningar, vilket gör det extra viktigt med stöd från specialister. Josefin och Emma har med vetenskaplig skärpa och klinisk relevans visat hur ett konkret arbetssätt kan göra skillnad – både för personal och patienter.
Handledaren och universitetslektorn Angelica Forsberg, som nominerade arbetet, gläds också åt uppmärksamheten:
– Jag är stolt och glad över att examensarbetet vann, då det avhandlar ett område som verkligen ligger i tiden. Josefine och Emma har självständigt och på ett nydanande sätt kopplat vetenskaplig metod till ett kliniskt relevant problem, vilket är precis vad vi vill uppmuntra inom avancerad specialistsjuksköterskeutbildning.
Motivering
Studien är välgjord och intresseväckande. Den tar sig an ett aktuellt ämne för intensivvårdens gränsland. Vid överlämnandet av de fortfarande svårt sjuka intensivvårdspatienterna till en lägre vårdnivå är de i fara för avvikande händelser och patientsäkerheten kan vara hotad. Studien har intervjuat 9 stycken grundutbildade sjuksköterskor som tillsammans med en specialistsjuksköterska inom intensivvård gjort en så kallad PIG (post Intensivvårds Grupp), målet är att förhindra att patienten flyttas till en högre vårdnivå igen. Bedömning görs med MEWS. Sjuksköterskorna i studien beskrev hur brist på intermediärvårdsplatser medför att avancerad vård måste bedrivas på en allmän vårdavdelning vilket bidrar till ytterligare tidsbrist och ökad arbetsbelastning. För patienter och sjuksköterskor är då PIG-uppföljning viktig då den stärker patientsäkerheten och utgör en plattform för fördjupat lärande och en yta för samarbete mellan olika vårdnivåer.