Utredning av konstnärlig verksamhet
Rektor har fått i uppdrag av universitetsstyrelsen att utreda den konstnärliga verksamhetens förutsättningar, framtid och utvecklingsmöjligheter vid Luleå tekniska universitet. Målet är att ta reda på vilka förutsättningar som krävs för att kunna erbjuda utbildning och forskning av hög kvalitet, inom de ekonomiska ramar som finns.
Om utredningen
Utredningens fokus är att identifiera under vilka förutsättningar universitetets konstnärliga verksamhet har störst potential att stärkas och utvecklas.
I det ingår verksamhetsanalys, inventering av lokaler och utrustning, analys av hur berörda intressenter påverkas och hur samt minst två alternativa scenarier med beskrivning av konsekvenser och möjligheter samt rekommendationer.
Med konstnärlig verksamhet inkluderas verksamhet på konstnärlig grund och verksamhet på vetenskaplig grund med konstnärliga inslag. Universitetets konstnärliga verksamhet bedrivs idag på campus i Piteå, Skellefteå och Luleå.
Alternativa scenarier
- Flytta hela den konstnärliga verksamheten från Piteå och Skellefteå till Luleå.
- Utvidga den konstnärliga verksamheten i Piteå.
- Andra alternativa scenarier som identifieras under utredningsarbetet kan redovisas.
Frågor som ska uppmärksammas i utredningen
- Vilka konsekvenser skulle de olika scenarierna få för lärosätet, studenterna, universitetets andra ämnen och verksamheter?
- Vilka möjligheter till synergier mellan konstnärlig verksamhet och övriga ämnen, kan skapas inom lärosätet?
- Vilka konsekvenser skulle det få för externa aktörer?
- Hur skulle detta påverka universitets ekonomi?
- Vilka möjligheter finns till extern finansiering och nya affärsmodeller?
- Vilken befintlig eller ny organisation bör den konstnärliga verksamheten tillhöra?
Bakgrund
De senaste 10-15 åren har verksamheten vid campus Piteå minskat som ett resultat av att flera utbildningar har avvecklats. Utifrån denna bakgrund och i och med beslutet i februari 2025 att avveckla utbildningsprogrammet/ämnet ljudteknik har universitetsstyrelsen gett rektor i uppdrag att utreda den konstnärliga verksamhetens förutsättningar, framtid och utvecklingsmöjligheter vid Luleå tekniska universitet utifrån olika scenarier.
Organisation
- Uppdragsgivare: Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor
- Uppdragsledare:
- Pam Fredman, huvuduppdragsledare. Tidigare rektor vid Göteborgs universitet, tidigare ordförande för SUHF, ledamot i Wallenbergsstiftelserna och president emerita i International Association of Universities. Hennes akademiska tyngd och konstnärliga förståelse gör henne särskilt lämpad att leda detta uppdrag.
- Anders Hultqvist, deluppdragsledare för den konstnärliga delen. Professor i musikalisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, med omfattande konstnärlig forskning och kompositionsprojekt inom bland annat ljudkonst och samtida musik. Han har även god kännedom om norra Sverige och samarbete med ämnesföreträdare hos oss.
- Iréne Lernstål Askenryd, uppdragsledare, lokaler.
- Styrgrupp: Rektorsfunktionen – Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor, Pär Weihed, prorektor, Sara Thorgren, vicerektor och Maria Lundgren, universitetsdirektör.
Tidplan
Uppdraget avrapporteras till universitetsstyrelsen i juni och september. Uppdraget ska slutredovisas vid universitetsstyrelsens möte i november.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikation och varumärke