
Yukigassen
Yukigassen är en lagsport som härstammar från Japan och kombinerar snöbollskrig med taktik och lagarbete. Sedan 2009 har Luleå tekniska universitet varit en plats för denna populära sport i Sverige, där studenter tävlar om att fånga motståndarens flagga utan att bli träffade av snöbollar.
Yukigassen skapades 1988 i den japanska staden Subetsu och har blivit en av Japans mest populära vinteraktiviteter, med tusentals lag som årligen deltar i de japanska mästerskapen. Spelet går ut på att två lag tävlar om att fånga motståndarens flagga, men utan att bli träffade av snöbollar. Om en spelare träffas, är denne ute ur leken.
Sporten kom till Sverige 2009 genom en student vid Luleå tekniska universitet som arrangerade den första tävlingen under universitetets vinterfestival. Det vinnande laget fick representera Sverige i de nordiska och europeiska mästerskapen i Yukigassen. Sedan dess har sporten blivit en populär del av Luleå tekniska universitets vinterfestival och etablerats som en årlig aktivitet på universitetet.
Så går spelet till
Yukigassen spelas på en bana som mäter 10 gånger 36 meter, där varje lag består av 7 spelare på plan, och övriga spelare är avbytare. Lagen är uppdelade på anfallare, försvarare och reserver. Målet är att fånga motståndarens flagga två gånger, vilket kräver snabbhet, strategi och samarbete.
Varje match spelas i tre perioder, där lagen har 90 snöbollar per period att använda. Spelarna måste hålla sig inom sina zoner och får inte korsa vissa linjer på planen. Om en spelare träffas av en snöboll är denne ute ur spelet för resten av perioden. Försvararna har fri rörlighet över hela planen, medan anfallarna måste hålla sig inom sitt eget lags offensiva zon.
För att säkerställa rättvisa och säkerhet finns tydliga regler för spelet. Hjälm är obligatoriskt för alla spelare, och endast de snöbollar som gjorts före spelets start får användas. Vid regelbrott kan spelare bli utvisade, och om matchen slutar oavgjort kan den avgöras genom en "Victory Throw", där spelare kastar snöbollar mot ett mål för att avgöra segraren.

Yukigassen i korthet
- Speltid: 3 minuter per period, 3 perioder
- Snöbollar: 90 st per period
- Spelplan: 10 gånger 36 meter
- Antal hinder: 7
- Spelare: 7 på plan, övriga som avbytare
- Vinst: Laget vinner genom att ta motståndarlagets flagga eller eliminera alla spelare i det andra laget.
Tidigare tävlingar
2024
Den 2 mars 2024 avgjordes SM i Yukigassen, snöbollskriget, på Luleå tekniska universitet. Åtta lag deltog i en tävling full av spänning, där både studenter och företag utmanade varandra i denna populära japanska sport. Förutom tävlingarna bjöd evenemanget på en skotershow, fyrverkerier och en eldshow, vilket gjorde det till en riktigt festlig dag för alla åskådare.
Efter SM-segern i Luleå, gick Luleå tekniska universitets studentlag vidare och tog hem bronset i Europamästerskapet i Yukigassen 2024, som hölls i Finland. Ett imponerande resultat för de tävlande studenterna, som kämpade sig till en plats på prispallen bland de bästa i Europa.
2013
Årets SM i Yukigassen, som hölls den 2 mars vid Luleå tekniska universitet, lockade ett brett deltagande med totalt 16 lag, inklusive det norska laget Yeti från Vardö, som till slut tog hem förstapriset. Finalen, som spelades i tuffa väderförhållanden med snödrev och snålblåst, var en hård kamp där Yeti visade sig vara det starkaste laget.
Första platsen gav laget Yeti resecheckar på 50 000 kronor, och även om vädret var utmanande, kom publiken i stora mängder och hejade på lagen. Förra årets silvermedaljörer, KREWazion Invasion, som består av studenter från Luleå tekniska universitet, kom på andra plats, medan studenterna i Saurons Little Helpers knep tredjeplatsen.
Förutom de intensiva matcherna på snövallen bjöds åskådarna på en upplevelse med bland annat en skotershow, eldshow och fyrverkeri. Det var också en dansshow med professionella dansare som satte tonen för invigningen. Den stora värmen i den kalla omgivningen kom från försäljning av varma mackor och kaffe.
2012
År 2012 hölls Svenska Mästerskapen i Yukigassen vid Luleå tekniska universitet den 25 februari, där tävlingarna ägde rum på universitetets campus under kvällstid. Evenemanget arrangerades i samarbete med Studentmästerskapen i fyrverkerier, vilket innebar att tävlingarna ackompanjerades av pyroteknik.
Det nya laget I & Co, bestående av studenter från Industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, vann årets SM efter en final mot Piteålaget KREwasion Invation. Tidigare år har SM vunnits av Team LTU.
Förutom tävlingarna fanns gratisbussar som transporterade deltagare och åskådare mellan Luleå centrum och universitetet.
2011
Vid Nordiska mästerskapen i Yukigassen i Vardö, Nordnorge, kämpade sig Team LTU från Luleå tekniska universitet till en hedrande bronsplats. Tävlingen, där 64 lag deltog, bjöd på tufft motstånd och svåra väderförhållanden med snöyra och dålig sikt. Trots detta var stämningen på topp, och hundratals åskådare följde dramatiken.
Team LTU:s framgång i NM 2011 stärkte ytterligare Luleå tekniska universitets roll i att etablera Yukigassen i Sverige, efter tidigare deltagande i SM, VM och NM året innan.
2010 – När snöbollskriget blev ett nyord
År 2010 satte studenter vid Luleå tekniska universitet Yukigassen på kartan i Sverige. Genom en turneringen fick sporten stor uppmärksamhet, både nationellt och internationellt.
Engagemanget var så stort att Språkrådet utsåg "Yukigassen" till 2010-talets första nyord i svenska språket. Turneringens vinnare, Team LTU, gick vidare till både nordiska och europeiska mästerskap – och dessutom till världsmästerskapen i Japan.
I Japan mötte Team LTU tufft motstånd från lag som spelat ihop i över ett decennium, men lyckades ändå vinna ett set. Tävlingarna ägde rum i Subetsu på ön Hokkaido, vid foten av den aktiva vulkanen Showa-Shinzan. "Det rök till och med lite från toppen", berättade en av lagmedlemmarna efter hemkomsten.
Den 20–21 februari 2010 hölls dessutom SM i Yukigassen vid Luleå tekniska universitet, där Team LTU försvarade sin titel. Med framgångar i både SM och NM samt en minnesvärd VM-resa, befäste Luleå tekniska universitet sin roll i att etablera Yukigassen i Sverige.
Första Yukigassen – 2009
Den 12 februari 2009 blev en historisk dag för Yukigassen i Sverige. För första gången hölls en tävling i denna organiserade snöbollssport på Luleå tekniska universitet, som en del av universitetets vinterfestival. Tävlingen markerade startskottet för Yukigassen i Sverige och var den första av sitt slag på universitetsnivå.
Sporten, som hade sina rötter i Japan, lockade snabbt stort intresse vid Luleå tekniska universitet. Det var studenter vid universitetet som initierade tävlingen, och Mikael Jansson, ordförande i det svenska Yukigassenförbundet, uttryckte sin glädje över att en sport som började som ett snöbollskrig nu blivit organiserad och etablerad på Luleå tekniska universitet. Deltagarna kämpade om att fånga motståndarens flagga samtidigt som de undvek att bli träffade av snöbollar. Det vinnande laget fick möjlighet att representera Sverige i de nordiska och europeiska mästerskapen senare under året.
Tävlingen hölls på Luleå tekniska universitets campus vid "Regnbågsallén" och väckte stor uppmärksamhet. Yukigassen, som redan var en populär sport i Japan, fick en solid start vid Luleå tekniska universitet och har sedan dess blivit en årlig tradition vid universitetets vinterfestival. Den första tävlingen satte också tonen för sportens framtid vid Luleå tekniska universitet, där Yukigassen fortfarande är en populär och återkommande aktivitet för studenter varje vinter.

Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikation och varumärke