Liva Pupure, teknologie doktor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson.

Ny kunskap om miljövänliga fiberkompositer

Publicerad: 5 maj 2015

Naturliga fiberkompositer har stor potential att ersätta konventionella glasfibermaterial. I en ny doktorsavhandling av Liva Pupure presenteras modeller som kan förutsäga materialets beteende vid olika typer av belastning.

En utmaning för de mer miljövänliga och återvinningsbara fiberkompositerna är att de är känsliga för fukt och temperatur. Därför krävs en noggrann design och optimering av kompositens egenskaper och beståndsdelar.

I avhandlingen presenteras modeller som kan förutsäga beteende hos naturliga fiberkompositer.

– Med dessa modeller blir det möjligt att beskriva materialets beteende över tid under olika belastningsförhållanden. Det skulle också underlätta valet av material, säger Liva Pupure, teknologie doktor i polymera kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet.

– Även om avhandlingen bidragit till en bättre förståelse kring fiberkompositers egenskaper krävs det mer forskning, exempelvis simulering av mer komplexa laster och strukturer. En fortsatt utveckling av fiberkompositer gör att vi kan minska beroendet av oljebaserade material.

Liva Pupures forskning har finansierats av Interreg IVA Nord i projektet ANACOMPO, EU-projektet UNELMA samt projektet EXCEL som är finansierat av Länsstyrelsen i Norrbotten.

Liva Pupure

Pupure, Liva -