Hoppa till innehållet
Patrik Fernberg
Patrik Fernberg, professor i polymera kompositmaterial. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Patrik Fernberg, professor i polymera kompositmaterial

Publicerad: 28 oktober 2019

Patrik Fernbergs dröm är att framtidens fordon konstrueras med lokalproducerad kolfiber och drivs på ett energieffektivt sätt. Han är med och tar fram material som kan göra det möjligt.

I sin forskning utvecklar Patrik Fernberg polymera kompositer, ett starkt material som tillverkas genom att plast och starka fiber av kol eller glas blandas. Materialet innebär en rejäl viktbesparing jämfört med stål, aluminium eller till och med titan och passar bra till flyg och bilar. Sveriges riksdag har som målsättning att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030, bland annat genom elektrifiering. Än så länge är kompositmaterial besvärliga och dyra att tillverka men Patrik Fernberg konstaterar att efterfrågan ökar i takt med att allt fler fordon förses med batterier. Han har jobbat tillsammans med både flyg- och fordonsindustrin och ser tydligt hur utvecklingen mot mer lätta konstruktioner kan bidra till en renare värld. I framtiden hoppas han att kolfibern produceras i Norrbotten med skogsråvara som bas.

Patrik Fernberg, född 1968 i Piteå, disputerade 2002 med en avhandling om användningen av kortfibriga kompositmaterial i fordonsindustrin. Han har arbetat som forskningschef på RISE Sicomp och är i dag professor vid Luleå tekniska universitet samt medlem av vetenskapsrådet för Clean Sky 2, EU:s forskningsprogram inom flyg. På fritiden spelar han gärna bas, och har gjort en låt som 1997 gavs ut av popbandet Merrymakers, på samma skiva som deras Japanhit, Monument of me.

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Kontakt

Patrik Fernberg

Patrik Fernberg, Professor

Telefon: 0920-492883
Organisation: Polymera kompositmaterial, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik