Marcus_Wallenberg_prize_wood_bionanocomposites
Fyra doktorander vid trä- och bionanokompositer som deltog på Markus Wallenbergs pris. Från vänster: Narges Naseri, Peng Liu, Martha Herrera och Shiyu Geng. Foto: Ted Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Unga forskare deltog på Marcus Wallenbergs pris

Publicerad: 8 oktober 2015

Fyra doktorander vid ämnet trä- och bionanokompositer blev uttagna i Young Researchers Challenge, och fick då presentera sin forskning på Marcus Wallenbergs pris, där ledande forskare och företrädare för skogsindustrin deltar.

– Det var ett väldigt bra event. Vi fick träffa många duktiga forskare och det var väldigt givande att få diskutera sin forskning med dem, säger Martha Herrera, doktorand i trä- och bionanokompositer vid Luleå tekniska universitet.

Skogens kevlar

Årets tema handlade om forskning kring nanocellulosa, även kallat skogens kevlar. Materialet utvinns ur träfibrer och har stora fördelar då det är mycket starkt samtidigt som det är biologiskt nedbrytbart. Som råvara kan man exempelvis använda restprodukter från skogsindustrin, vilket är att föredra framför dagens petroleumbaserade material. Det går även att tillverka miljövänliga skum samt barriärmaterial av cellulosa.

Olika användningsområden

Luleå tekniska universitet ligger långt framme när det gäller forskningen på nanoncellulosa och de fyra doktorander vid forskningsämnet trä- och bionanokompositer som deltog i the Marcus Wallenberg Prize håller alla på med intressant forskning inom området.

Martha Herrera forskar på beläggning av nanoncellulosa som ska användas på förpackningsmaterial så att mindre miljövänliga förpackningar kan fasas ut. Narges Naseri forskar på nanocellulosa med en medicinsk tillämpning, nämligen att kunna reparera brosk. Brosk är viktigt för att våra leder ska fungera. Shiyu Geng arbetar med en metod som ska underlätta tillverkningen av cellulosabaserade nanokompositer, ett material med mycket goda mekaniska egenskaper. Peng Liu forskar på filter som består av nanocellulosa som renar smutsigt processvatten i industrin.

Uppmuntrar hållbar utveckling

Syftet med the Marcus Wallenberg Prize är att uppmuntra och stimulera forskning som bidrar till hållbar utveckling inom skogsbruket och skogsindustrin. Under eventet fick deltagarna bland annat delta i seminarium, symposium, bankett (där kungaparet medverkade) och göra studiebesök vid Innventia och Wallenberg Wood Science Center på KTH.

Shiyu Geng

Geng, Shiyu - Biträdande universitetslektor, PhD

Organisation: Trä och bionanokompositer, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491968