Stephan_Schnabel_phd
Stephan Schnabel, teknologie doktor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bättre tolkning av signaler sparar pengar

Publicerad: 1 november 2016

Genom att tolka de akustiska vågor som exempelvis kullager och växellådor ger i från sig ska företag kunna upptäcka problem i tid. En sådan förbättrad övervakning gör att maskinkomponenter kan användas betydligt längre. Detta presenteras i en ny avhandling vid Luleå tekniska universitet.

Avhandlingen har grundforskningskaraktär där Stephan Schnabel gjort undersökningar för att verifiera källor och för att identifiera kontaktegenskaper som påverkar de akustiska vågorna.

– Min forskning kan förbättra bearbetning av signaler från akustiska vågor vilket innebär att tillståndsövervakningen av maskinelement blir bättre. Detta är något som bara används på stora maskiner i exempelvis LKAB, pappersbruk, vindturbiner och malmtåg, säger Stephan Schnabel.

Stephan Schnabel är den första som disputerar inom ramen för SKF-LTU University Technology Centre, ett samarbete mellan universitet och det multinationella industriföretaget SKF. I centret forskar ett antal doktorander inom avancerad tillståndståndsövervakning där målet är att ta fram framtidens smarta lager.

Gör signalbearbetning mer tillförlitlig

I dag byter företag maskinelement i förtid, man tar det säkra före det osäkra helt enkelt. Stephan Schnabel tror att hans forskning kan hjälpa andra forskare som håller på med signalbearbetning så att den blir mer tillförlitlig och mer detaljerad. Det sparar pengar och resurser eftersom färre kullager behövs.

– Vi känner alla till en cykelkedja och vet att när den inte är tillräckligt smord så kan man höra den knarra. För växellådor, kullager och andra maskinelement är det likadant. Fast frekvenserna man använder för att upptäcka fel i dessa är mycket högre än för en cykelkedja, Min forskning höjer kunskapen om dessa vågor och kan ytterligare förbättra tillståndsövervakning i stora maskiner som jag nämnde tidigare. Vid höga varvtal behövs nya signalbearbetningsmetoder för att upptäcka fel. Min kollega Sergio Martin Del Campo på SKF-LTU UTC gör exempelvis framsteg inom detta och det har en koppling till min forskning.

Fokus på att förstå problemet

– Det som varit roligast med forskningen är att den varit väldigt grundläggande. Jag kunde verkligen fokusera och fördjupa mig på själva problemet. Ibland när man forskar industrinära så är lösningen istället i fokus. Mer forskning inom detta område behövs dock och jag har arbetat nära mina kolleger som försöker dra nytta av mina resultat. Min forskning kan också hjälpa till med att utvärdera tolkning av signaler av existerande system för tillståndsövervakning, säger Stephan Schnabel.

Foto: Ted Karlsson

Läs även