Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Jag uppskattar friheten som doktorand”

Publicerad: 24 mars 2014

Stephan Schnabels forskning handlar om att förlänga livslängden på elastohydrodynamiskt smorda (EHL) kontakter. Det är kontaktytor med hög belastning, som kullager och växellådor, där trycket är så högt att ytorna deformeras elastiskt. Smörjmedlets uppgift är att separera ytorna med en smörjmedelsfilm, samt leda bort värme.

Stephan presenterade nyligen sin licentiatuppsats och fortsätter nu inom samma område för doktorsavhandlingen. I sin forskning undersöker han nötningsbeteendet hos EHL-kontakter, vilket görs genom att studera ytornas vibrationer och akustik. Stephan studerar också hur olika tillsatser i smörjmedlet kan förlänga livslängden på ytorna. Visionen handlar om att ha kontakter som kan anpassa sig till rådande driftsförhållanden istället för att vara ”designed for life”.

– Vinsterna är både ekonomiska och ekologiska. Aktiv smörjning på exempelvis ett kullager ökar dess livslängd, och ifall komponenter håller längre så kan man använda mindre resurser, vilket minskar påverkan på miljön, säger Stephan Schnabel, doktorand vid SFK-LTU UTC.

Blev kvar i Sverige

Stephan Schnabel kommer från Dietfurt i Tyskland där han utbildat sig som diplomingenjör i mekatronik. Inom ramen för den utbildningen valde han att läsa ett år på högskolan i Gävle. Tanken var att återvända hem, men istället började han 2011 som doktorand vid Luleå tekniska universitet.

– Det fanns flera anledningar till att jag valde LTU.  Dels trivdes jag väldigt bra i Sverige under mina utlandsstudier, sedan var det ett väldigt intressant projekt att börja med. Jag uppskattar friheten med att arbeta som doktorand i Sverige, att kunna styra mycket över sitt eget projekt. På den punkten skiljer sig Sverige från Tyskland.

Starkt stöd från kolleger

Förutom SFK-LTU UTC så tillhör Stephan Schnabel avdelningen för maskinelement, där tribologiforskningen håller hög internationell klass. Han trivs bra med såväl LTU som arbetsplats och Luleå som stad.

– LTU och maskinelement är en utmärkt arbetsgivare. Det är väldigt bra sammanhållning mellan kolleger och det finns ett starkt stöd. Grundstämningen är alltid positiv. Luleå som stad erbjuder en väldigt bra livskvalitet, särskilt om man gillar vandring, skidåkning och natur, säger Stephan Schnabel.