Foto: Luleå tekniska universitet
Joakim Lundgren, vice verksamhetsledare för CH2ESS, Robert M Baldwin, Principal Scientist, Bioenergy & Science Technology Directorate, NREL och Fredrik Granberg, ansvarig för pilotanläggningen LTU Green Fuels siktar på samarbete inom biobaserad vätgas. Foto: Luleå tekniska universitet Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Siktar på svenskt-amerikanskt samarbete om biobaserad vätgas

Publicerad: 13 maj 2022

Det välrenommerade forskningsinstitutet NREL och Luleå tekniska universitetets vätgassatsning CH2ESS har träffats för att diskutera samverkan kring biobaserad vätgasframställning.

Nyligen besökte Joakim Lundgren, vice verksamhetsledare för CH2ESS och Fredrik Granberg, ansvarig för pilotanläggningen LTU Green Fuels, Denver i USA för att diskutera samarbetsmöjligheter mellan National Renewable Energy Laboratory, NREL och CH2ESS gällande biomassa-baserad vätgas.

Välrenommerat amerikanskt forskningsinstitut

NREL är ett mycket välrenommerat forskningsinstitut som fokuserar på forskning och utveckling inom förnybar energi, energieffektivisering, energisystem och hållbara transporter. NREL har nästan 3000 anställda och finansieras av Department of Energy.

Robert M Baldwin, Principal Scientist, Bioenergy & Science Technology Directorate, NREL och CH2ESS är helt överens om att det saknas en beskrivning av aktuellt kunskapsläge inom området biobaserad vätgas och vilka anläggningar som planeras runt om i världen.

– Vi enades om att gemensamt försöka få till stånd en syntesstudie inom ramen för IEA Bioenergy Annex 33-samarbetet, berättar Joakim Lundgren.

Besked innan sommaren

Inom kort väntas besked komma om projektet kan genomföras, där Robert M Baldwin representerar USA och Joakim Lundgren Sverige, som ett första konkret samarbete.

I Denver deltog även CH2ESS vid The International Conference on Thermochemical Conversion Science: Biomass & Municipal Solid Waste to RNG, Biofuels & Chemicals, tcbiomass. Konferensen hade i årets upplaga ett stort fokus på produktion av hållbara flygbränslen, men ett flertal föredrag handlade även om vätgasproduktion via termisk omvandling av biomassa och avfall.

– Tcbiomass går av stapeln vartannat år och är förmodligen en av de bästa konferenserna inom området. Omkring 240 delegater från industri och akademi från ett stort antal länder var på plats, säger Fredrik Granberg.

– Vi skulle inte bli förvånade om nästa konferens kommer att fokusera just på biobaserad vätgas, säger Joakim Lundgren.

Fredrik Granberg

Fredrik Granberg, Projektledare

Organisation: Energiteknik, TVM Green Fuels Operation, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Joakim Lundgren