Hoppa till innehållet
 Leonidas Matsakas, lärare på civilingenjör hållbar process- och kemiteknik Foto: Richard Renberg
Leonidas Matsakas, lärare på civilingenjör hållbar process- och kemiteknik. Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Min forskning innefattar att utveckla gröna drivmedel och produktion av vätgas"

Publicerad: 10 juni 2021

Leonidas Matsakas kommer från Grekland där han gjorde sin grundutbildning vid Atens jordbruksuniversitet och sedan doktorandstudier vid National Technical University i Aten där han tog sin doktorsexamen.

Vad forskar du inom?

Min forskning är fokuserat på att utveckla gröna drivmedel, så kallade biobränslen, från skogsindustrins restavfall och jordbruksrester.

Hur kan dina studenter dra nytta av din forskning?

Min forskning innefattar produktion av vätgas med biologiska tillämpningar. Vätgas, H2,  betraktas som ett rent bränsle som har potentialen att ersätta traditionella fossila bränslen, vilket minskar utsläppen av koldioxid och andra föroreningar.

Bortsett från detta kan H2 användas som elektrondonator i bioprocesser där vi till exempel kan använda mikrober för att omvandla koldioxid, CO2, till värdefulla kemikalier. I mina forskningsorienterade föreläsningar talar jag om detta. Våra forskningsresultat används för att skapa intressanta övningar och laborationer som gör det möjligt för studenterna att bekanta sig och se verkliga exempel på de grundläggande vetenskapliga principerna för biokemisk teknik.

Har du några tips för nya studenter?

Var alltid nyfiken och försök att lära dig nya saker. Var inte rädd för att ställa frågor och kontakta dina lärare. Med en praktikplats på ett forskningslabb kan du få en fantastisk erfarenhet och praktisk kunskap.

Leonidas Matsakas

Leonidas Matsakas, Biträdande professor

Telefon: 0920-493043
Organisation: Biokemisk processteknik, Kemiteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser