Hoppa till innehållet
5G arbetet påbörjat
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

5G-arbetet påbörjat på campus

Publicerad: 24 januari 2019

Luleå tekniska universitet har tillsammans med Ericsson, Telia och Akademiska hus påbörjat arbetet med rekognoscering och planering inför uppförandet av en 5G-mast vid universitetscampus på Porsön i Luleå.

Strax innan årsskiftet beviljades regionalfondsprojektet Wireless Innovation Arena. Projektet syftar till att skapa förutsättningar för regionens små- och medelstora företag att bedriva innovation kopplat till den nya 5G-teknikens införande. En viktig del i projektet är att etablera testmiljön 5G Innovation Hub North på universitetets campus i Luleå.

Nu har representanter för universitetet tillsammans med Ericsson, Telia och Akademiska hus påbörjat arbetet med rekognoscering och planering inför uppförandet av denna testmiljö.

- Det är jätteskoj att vi nu är igång med handfast praktiskt arbete, säger Karl Andersson, projektledare, biträdande professor och tf. verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik (CDT). 

Vid rekognosceringen har två möjliga platser identifierats och gruppen arbetar nu vidare med ett av dem som möjligt huvudalternativ. 

- Vi har ett mycket nära samarbete med våra partners och arbetar nu för en snabb etableringsprocess under våren, fortsätter Karl.