Hoppa till innehållet
12:00 19 mar
5g
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

5G – framtidens mobilnät är här

19 mar. 2019, 12:00 - 13:00
Skellefteå, The Great Northern
Publicerad: 25 februari 2019

En av Sveriges första testmiljöer för 5G är under uppbyggnad på Luleå tekniska universitet. Välkommen på en föreläsning på The Great Northern i Skellefteå kl 12.00-13.00 den 19 mars, för att höra mer om möjligheterna för företag och andra intresserade att använda 5G-testmiljön, vilken forskning inom området som pågår och projektet Wireless Innovation Arena.

Tillsammans med Ericsson, Telia och Tieto bygger Luleå tekniska universitet en öppen testmiljö för 5G som kommer kunna användas av företag, organisationer och forskare. Ett av syftena med projektet, kallat Wireless Innovation Arena, är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö inom 5G där företag, studenter och organisationer tillsammans kan testa nya idéer, tillämpningar och användningsfall.
 
5G innebär förbättringar för högre datahastigheter, kortare fördröjningar och högre tillförlitlighet. I ett första skede förväntas 5G främst tillfredsställa industrins behov, men på sikt kommer tekniken också möjliggöra att enskilda konsumenter får snabbare uppkoppling och förbättra täckningen i glesbygd.
 
På en föreläsning på The Great Northern i Skellefteå den 19 mars kl 12-13 berättar Luleå tekniska universitets forskare Karl Andersson och Skellefteå kommuns CIO Michael Carlberg Lax hur 5G kan användas för att skapa nya innovativa tjänster inom privat och offentlig sektor.  
– Vi hoppas på ett brett deltagande och en bra dialog på mötet, säger Karl Andersson.

Moderator är Sofia Gullholm, LTU Business.

Lunch finns att köpa i kaféet på The Great Northern.

Karl Andersson

Karl Andersson, Biträdande professor, Verksamhetsledare

Telefon: 0910-585364
Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, CDT, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik