Hoppa till innehållet
Smartplanes
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

AI-samarbete ska utveckla obemannade drönare

Publicerad: 23 november 2022

Luleå tekniska universitets forskare inom AI och maskininlärning har inlett ett samarbete med Jävreföretaget Origon Utveckling med målet att drönare ska kunna samla in mer data.

Använder AI för att särskilja sig
Det handlar om AI-stöd för drönare med fast vinge. Detta möjliggör att drönaren kan stanna uppe mycket länge i luften och därigenom samla in en stor mängd data över stora områden. Att dessutom använda AI för att analysera dessa datamängder kommer att öppna ett nytt område för obemannade drönare.

Företag Origon Utveckling och bifirman och varumärket Smartplanes har 17 års kompetens inom drönarteknik. Genom att integrera AI-lösningar kommer de att kunna samla in mycket mer data än andra flygande drönarlösningar på marknaden. Idag läggs stor vikt på insamlingen av data och applikationen för att bearbeta data. Mikael Brunnström, vd på företaget, säger:

–Vi är banbrytande inom drönarteknik och utvecklar, producerar och säljer drönarsystem med fasta vingar. Våra plans styrka är förmågan att stanna uppe länge i luften samt de avancerade sensorerna för datainsamling. Den hårda konkurrensen på marknaden medför att användningen av AI för att analysera data är nödvändig för att särskilja sig. Därför hoppas vi att detta projekt ska kunna hjälpa oss med det.

Demonstrera ny avancerad teknik
Projektledare Hamam Mokayed, universitetslektor inom maskininlärning vid Luleå tekniska universitet säger:

–Ambitionen är att förväntade forskningsresultat ska kunna läggas till den avancerade detektionsalgoritm som för närvarande körs i Smartplanes. Målet är att demonstrera ny avancerad teknik för flera applikationer för spaning och kunna visa resultatet såsom i en incidentrapport.