Hoppa till innehållet
Västerbotten på Grand
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Branschutveckling och innovation inom svensk datacenterindustri

Publicerad: 30 januari 2019

Datacenter Innovation Region projektet bjöd in till en dag om utvecklingen av datacenterbranschen i Sverige i samband med Västerbotten på Grand Hôtel.

Dagen innehöll dagsfärska inspel om hur datacenterbranschen utvecklas globalt och nationellt. Deltagarna fick information om det arbete kring forskning, utveckling och innovation som bedrivs vid Luleå tekniska universitet och RISE öppna forskningsdatacenter ICE. Vidare berättade företrädare för Infrastructure Masons om den globala organisationens nordiska fokus på hållbarhetsfrågor. Det nybildade nationella branschrådet för datacenter presenterar också sin verksamhet och sina planer. Dessutom gav Business Sweden en aktuell bild av datacentermarknaden ur ett etableringsperspektiv.

Vidare deltog Skellefteå kommun och Luleå Näringsliv för att ge sina perspektiv på datacenteretableringar ur ett lokalt perspektiv. De berättade om Skellefteå och Luleås mångåriga erfarenheter av systematiskt arbete för att attrahera etableringar inom elintensiv industri.

Under dagen fördes en dialog om branschutveckling och hur idéer och innovationer för datacenterbranschen kan utvecklas för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Deltagarna kom från hela Sverige och bestod av bland annat näringslivsutvecklare, etableringsaktörer, innovationsfrämjare och inkubatorer.

I samband med eventet deltog projektet i P4 Norrbotten för att informera om datacenterbranschen i stort, Datacenter Innovation Region och om dagens möte.