Hoppa till innehållet
Grand 2022
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Datacenterindustrins branschutveckling 2022

Publicerad: 23 mars 2022

Den 23 mars 2022 samlades branschfolk och näringslivsutvecklare inom datacenterindustrin för att nätverka digitalt och under en halvdag lyssna till aktuella ämnen inom området.

Mötet hade ca 75 anmälda och förutom en diger talarlista så inramades eventet av ett uppskattat mingel. Jan-Olov Johansson från Datacenter Innovation Region-projektet på Luleå tekniska universitet inledde tillsammans med kollegan och moderatorn Annika Svensson, också från Luleå tekniska universitet och iMasons Nordic Chapter Lead.

Första talaren var Pär Åberg från Swedish Datacenter Industry Association som gav en bild av datacenter branschen igår, idag och imorgon. Pär pratade bland annat om påverkansfaktorer för vår industri såsom 5G, IoT, Edge och AI. Han menade att framtidens datacenterindustri kommer att vara hybrid och intresset har aldrig varit större. Framtiden är ljus!

Därefter presenterade Antti Laine, medlem av Infrastructure Masons Sustainability Committee deras initiativ kring hållbarhet och de verktyg som utvecklats som tittar på betydande faktorer gällande datacenters livscykel. Det gäller att titta på hela kedjan. Vi fick lära oss att hållbarhetsarbetet aldrig blir färdigt. Han frågade sig också hur vi kan uppdatera gamla datacenter så de blir mer hållbara och inte bara bygga hållbara -nya- datahallar. Det var speciellt roligt att höra att ingen annan bransch har tagit så många initiativ för att bli hållbar. Antti summerade med att datacenter inte är problemet utan en del av lösningen.

Därefter redovisade Jonas Gustafsson från RISE deras experiment rörande hur värmen från datacenter kan användas och inte bara ventileras bort. De tittar nu på hur man kan jobba med bränsleceller, vätskekylning och fjärrvärme kring detta.

Vidare fick vi möjlighet att lyssna till Lars Schedin från EcoDataCenters som berättade om deras hållbara datacenter. Han pratade kring 3 megatrender:

1. Elektrifiering
2. Digitalisering
3. Hållbarhet
Också om att det inte finns något som heter klimatneutral elproduktion, då även förnybar elproduktion kommer med en miljöbelastning. Han uppmanade branschen att vara transparent.

Därefter var det författaren och journalisten Anders Steinvall som berättade om hans bok "Batterifabriken: Skellefteå och resan mot framtidslandet". Hans tema var det framgångsrika etableringsarbete som gjorts och om Northvolts enorma batterifabrik som nu byggs och hur de kom sig att de valde just Skellefteå för detta. Anders tog upp lärdomar kring vad som gjorts rätt och vad andra kan lära av detta, bland annat:
- Att bygga en stolthet, ett varumärkesbyggande kring staden och höga ambitioner kring framtidsstragin 2030 som var mycket väl förankrad ute bland folk
-Northvolt blev också imponerade av bemötandet, attityden och de enorma förarbetet som gjorts

Detta följdes av en panel bestående av Anders Steinvall, Anja Palm från Skellefteå kommun och Håkan Nordin från Boden Business Agency. Panelen handlade om möjligheter, utmaningar och flaskhalsar med stora elintensiva etableringar.

Summerade dagen gjorde Karl Andersson från Luleå tekniska universitet, CDT. 


Inspelningen av eventet finns här: https://www.youtube.com/watch?v=ME2s23cdBfY


Läs mer om Datacenter Innovation Region:
https://datacenterinnovationregion.se/ 

Projektets huvudfinansiär är Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Eventet var en del av International DataCenter Day
https://www.internationaldatacenterday.org och ALL DIGITAL Weeks https://digidel.se/all-digital-week/ 
#IntlDataCenterDay #ADWeeks2022 #AllDigitalWeeks