Hoppa till innehållet
Besök från Danmark
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Erfarenhetsutbyte med Danmark

Publicerad: 11 mars 2019

Borgmästaren och kommunchefen från Middelfart kommun, Danmark, besökte Luleå och CDT i slutet av februari.

Borgmästaren Johannes Lundsfryd Jensen och kommunchefen Steen Vinderslev besökte Luleå under några dagar i februari och träffade Luleå kommun för att utbyta erfarenheter med bland annat kommunalråd Niklas Nordström och kommundirektör Mikael Lekfalk. Värd för besöket var Luleå kommuns strateg för Internationella frågor Natalia Golubeva.

Gästerna fortsatte sedan till Luleå tekniska universitet med CDT:s Jan-Olov Johansson som värd. Under två timmar fick besökarna inblick i CDT:s och LTU:s arbete för universitetets samverkan med industri och samhälle, något de speciellt frågat efter, och hade redan på förhand kännedom om Luleå tekniska universitets goda resultat på samverkansområdet. Professor Marcus Liwicki gav en intressant inblick i forskningsfronten på AI-området, George Nikolakopoulos med sitt team demonstrerade autonom drönarkontroll, och Kåre Synnes, Gunilla Isaksson och Anneli Nyman berättade om de planerade aktiviteterna i det nystartade allaktivitetslabbet.

En kuriosa i sammanhanget är avstånden i Norden. Besökarna hade rest 1748 kilometer nästan rakt norrut för att komma till Luleå. Hade de åkt lika långt söderut hade de nästan hamnat i Rom!