Ett virtuellt besök i 5G miljön
Den 1 oktober genomfördes ett webbinarium, en digital tour i 5G testmiljön, på Luleå tekniska universitet. Under eventet visades deltagarna runt i miljön och fick information om spännande 5G tillämpningar. Ett antal förinspelade filmer visades med intervjuer med forskare, företag och studenter.
Projektledaren Arne Gylling berättade bland annat om hur det går till när man som företag kommer och testar i miljön. En 360graders kamera visade runt i miljön både ute och inne. Även en rundvandring gjordes i dataföreningens lokaler, LUDD, och i studenternas elektronikförening, XP-el, där 5G utrustning även installerats. Det är miljöer som alla studenter får ta del av och testa den senaste tekniken.
Ett av de projekt som var med och arrangerade webbinariumet var AI DIH North-projektet. Artificiell intelligens och 5G är nämligen tekniker som förstärker varandra. 5G transporterar data och information, möjliggör att skicka enorma datamängder i extremt hög hastighet till ofattbart många enheter, medan artificiell intelligens analyserar och erbjuder möjligheter för effektivare lösningar. Ett exempel på detta är robotikgruppen på universitetet som flyger autonoma drönare uppkopplade mot 5G. Det innebär att så fort drönaren lämnat marken finns det ingen pilot som styr. Drönaren är programmerad att med hjälp av AI analysera sin omgivning och fatta egna beslut, till exempel för att självständigt kunna undvika hinder. Autonoma drönare kan användas inom många områden, till exempel för att genomföra riskfyllda inspektioner såsom i gruvor. Robotikgruppen är i världsklass när det gäller robotik och drönarteknologi, har vunnit prestigefyllda priser och samarbetar med NASA.
– Med hjälp av robotik, intelligent automation och simulering kan det utföras mycket svåra och farliga uppgifter. Det här är ett ämnesområde som växer, såväl nationellt som internationellt. Robotik och artificiell intelligens har till exempel identifierats av Europeiska kommissionen som ett av de viktigaste ämnesområdena i forskningssatsningen Horizon Europe 2021–2017, sa George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation.
Ett av företagen som är med och kommer att göra tester i 5G miljön är Compodium. Det är ett Luleå baserat företag som levererar tjänster inom digitala videomöten och som var först i världen med att tillhandahålla säkra digitala vårdrum. Bengt Grahn, grundar av företaget, sa att han tycker att det är superspännande att få vara med och lägga sina tjänster på den senaste radiotekniken.
Slutligen intervjuades studenten Jesper Gladh, som nu gör sitt ex-jobb inom 5G och Virtuellt Reality på Ericsson.
5G miljön är öppen och välkomnar organisationer att testa produkter och tjänster och drivs tillsammans med Ericsson, Telia och Tieto Evry. Webbinariumet var en del av EU:s digitala informationskampanj "Mitt Europa" som handlar om att sprida information om EU-finansierade projekt.
Eventet arrangerades av projekten:
Wireless Innovation Arena https://www.wirelessinnovationarena.se/
Applied AI DIH North https://www.aidih.se/sv-SE
5G för vård och omsorg i Övre Norrland https://www.5gvo.se
Arctic 5G Test Network http://www.arctic5g.eu
DIT4BEARs http://www.dit4bears.org