Hoppa till innehållet
Foto: Katarina Karlsson
Michael Nilsson, CDT, Fredrik Engström, H2 Green Steel, Lotta Jakobsson SSAB, Marlene Hagenrud,IUC Norr, Cecilia Wallmark CH2ESS och karl Andersson, CDT Längst bak Nils Lindh, Boden Business Agency och Kjell-Åke Johansson, Luleå Business Region. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Företagsmöjligheter med den gröna omställningen

Publicerad: 12 maj 2022

I dag höll H2 Green Steel, SSAB, IUC Norr och Luleå tekniska universitetet med framtidsområdena Creaternity och SUN, samt vätgassatsningen CH2ESS en inspirerande workshop på Vetenskapens hus för företag om den gröna omställningen.

–  Det var en lyckad träff här i Luleå dag med många intressanta samtal. I april samlade vi ett drygt 50-tal deltagare i Skellefteå där vi fick in en rad idéer om framtida samarbeten och ämnesområden inom grön omställning att ta med i det fortsatta arbetet. I juni träffas vi i Gällivare i syfte att nå ut till intressenter i Malmfälten där en rad viktiga projekt nu startat, sade Karl-Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet och verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT.

Utgångspunkt den gröna omställningen i norra Sverige

Workshopen i Luleå var den andra i raden av totalt tre kreativa träffar. Utgångspunkten för workshopen var att norra Sverige kan bli landets viktigaste industriella centrum för den storskaliga gröna omställningen. Frågor som väckte engagemang var: Var finns ditt företag i den omställningen, vilka behov och utmaningar och affärsmöjligheter har du som företagare ? Målet med mötena är att få in material till en framtida ansökan om genomförandeprojekt och dokumentera behov och uppslag till framtida arbete.

– Förhoppningsvis kan vi få igång ett storskaligt projekt i början av 2023, säger Karl Andersson.

På en liknande workshop som hålls i Gällivare den 2 juni, medverkar LKAB, Hybrit och Boliden tillsammans med lokala företag.