Hoppa till innehållet
5G workshop
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Första 5G-workshopen genomförd i Luleå

Publicerad: 8 februari 2019

Wireless Innovation Arena är ett nystartat projekt som bygger en innovations- och testmiljö för femte generationens mobilnätverk (5G) vid Luleå tekniska universitetets campus i Luleå.

Vid ett möte i Vetenskapens Hus i Luleå berättade universitetet tillsammans med Ericsson om möjligheterna med 5G-tekniken och hur arbetet med testmiljön är upplagt. Ett sextiotal deltagare mötte upp vid detta första möte.

-Det känns jätteskoj att så många tog chansen att nätverka och skaffa sig en bild av vad 5G är, vilka möjligheter som erbjuds och vad vi inom vårt projekt kan bidra med, säger Karl Andersson, biträdande professor och projektledare vid Centrum för Distansöverbryggande Teknik (CDT) vid Luleå tekniska universitet.

-Detta är startskottet för vårt nystartade projekt Wireless Innovation Arena som bjuder in företag, stora som små, för arbete i den testmiljö som nu etableras på campusområdet, fortsätter Karl.

-Vi berättade om den tänkta placeringen av vår första basstation, hur terminalerna kan komma att se ut och hur vår process för att komma med i arbetet är upplagd, lägger Arne Gylling, projektledare vid Centrum för Distansöverbryggande Teknik vid Luleå tekniska universitet, till.

-Det ska bli jättespännande att se vilka idéer som kommer att testas i vår 5G-miljö, säger Michael Nilsson, projektledare vid Centrum för Distansöverbryggande Teknik vid Luleå tekniska universitet.

Se ett TV klipp från mötet