Hoppa till innehållet
10:00 28 sep
FDI
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Framtidens digitala infrastruktur i Norr

28 sep. 2023, 10:00 - 16:30
Luleå, Luleå Science Park, Aurorum 1C Ljusgården
Publicerad: 22 juni 2023

Välkommen till en viktig samverkansdag där vi utforskar möjligheterna med framtidens digitala infrastruktur och industri. Vi har samlat några av de partners som spelar en avgörande roll för att genomföra den historiska samhällsomvandling, med över 1 000 miljarder kronor i investeringar och satsningar, som nu är på gång i norra Sverige: LKAB, H2 Green Steel, Telia, Luleå Business Region, Luleå kommun, RISE, Ericsson, ThingWave och många fler. Missa inte detta – anmäl dig i dag!

Under dagen kommer du att:

 • Få en djupare förståelse för framtidens uppkopplade gruvdrift och den pågående digitala transformationen som omformar gruvindustrin.
   
 • Ta del av Luleås visioner och strategier för att fortsätta att leda den gröna omställningen mot en mer hållbar framtid.
   
 • Utforska det spännande arbete som H2 Green Steel genomför, där de driver en revolution inom stålindustrin genom världens första storskaliga gröna vätgas-stålverk.
   
 • Delta i diskussionen om Twin Transition, den gröna digitala omställningen, där digitaliseringen spelar en avgörande roll i att forma vår framtid.
   
 • Få insikter om projekt inom områden som samhällsmaster för mobiltäckning, musikskapande med hjälp av 5G och hur Smarta Elnät kan optimera energiförsörjningen.
   
 • Utforska AI-gruppens robotiklabb och ta del av spännande demonstrationer inom områden som 5G, artificiell intelligens och robotteknik.

Arrangörer är Luleå tekniska universitet, Telia och Luleå Science Park.

Välkommen att registrera dig

AGENDA

09.30–10.00 Fika & nätverkande

10:00–10:10 Välkommen
Anders Olsson, vd, Telia Sverige
Sara Json Lindmark, verksamhetsledare, Luleå Science Park 
​Michael Nilsson, projektledare, Luleå tekniska universitet

10:10–10:35 Framtidsutsikter: Vilka planer och visioner har Luleå för att fortsätta driva den gröna omställningen och bli en föregångare inom hållbarhet?
Rickard Lundmark, vd, Luleå Business Region
Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande, Luleå kommun
Utforska Luleås ambitiösa planer för att leda vägen inom hållbarhetsområdet och upptäck deras vision för en grön framtid.

10:35–11.05 Europa – Sverige – Norrbotten: Digital infrastruktur och framtidens tillämpningar
Tor Björn Minde, verksamhetsansvarig, RISE ICE
Följ med på en resa genom Europa, Sverige och Norrbotten för att uppleva de senaste innovationerna inom digitala infrastrukturer och framtidens användningsområden, presenterade av en expert inom området.

11:05–11.25 Den digitala infrastrukturen i norra Sverige – vad händer? Vi satsar på 4g, 5g, fiber, North Star: 5G Advanced
Tobias Larsson, CCO, Head of B2B på Telia
Upptäck den snabba utvecklingen av den digitala infrastrukturen i norra Sverige och följ med på en resa genom de senaste satsningarna inom 4G, 5G, fiber, samt Telia och Ericssons innovationsprogram NorthStar – en unik 5G-satsning på svensk industri.

11:25–11.50 Revolutionerar stålindustrin med ren teknologi
Daniel Enström, Head of Digital Factory, H2 Green Steel 
H2 Green Steel driver en ny, ren industriell revolution. Att rena stålproduktionen är avgörande för att ta itu med klimatförändringarna. Som en av världens mest förorenande industrier står den för över 7 procent av de globala CO₂-utsläppen. Genom att nästan eliminera utsläppen möjliggör H2 Green Steel hållbar ståltillverkning. Daniel Enström berättar hur det är att leda etableringen av de digitala plattformarna för världens första storskaliga gröna vätgas-stålverk i Norra Svartbyn, Boden.

11:50–12:00  Projekt inom 5G/6G: Pitching innovativ samverkan

Samhällsmaster för mobiltäckning
Musikskapande på distans via 5G 

Annika Svensson, projektledare, Luleå tekniska universitet, Fulltäckning-projektet samt Let's Create Music-projektet

12:00–13:15 Vi bjuder på lunch

13:15–13:30  Twin Transition: Den gröna digitala omställningen
Karl Andersson, professor, dekan, Luleå tekniska universitet 
Karl kommer att prata om digitalisering som ett verktyg för industrins produktivitetsutveckling och omställning till mer hållbara processer och affärsmodeller. Han kommer även berätta om "Green Transition North", ett samarbete mellan forskare och 15 ledande företag inom den gröna omställningen, inklusive LKAB, Northvolt, H2 Green Steel, ABB, Vattenfall, Ericsson med flera. Projektet innefattar 13 delprojekt fokuserade på smarta energisystem och cirkulär ekonomi med målet att förena samhällsförändring med forskning och innovation för att öka små och medelstora företags deltagande i den gröna omställningen.

13:30–14:00 Digitalisering och innovation inom gruvindustrin: Hur LKAB banar väg framåt
Johan Enback, Head of strategy, energy systems & automation, LKAB 
Magnus Brevemark, Projektchef sustainable underground mining, LKAB
LKAB presenterar hur man genom en industriallians kan arbeta med digitalisering och innovation för att skapa en ny världsstandard för gruvbrytning på stora djup.

14:00–14:20 Effektiviserad energiförsörjning och robust elinfrastruktur
Mattias Svanberg, Regional Director, Telia Cygate AB
Denna presentation ger insikter om hur Smarta Elnät kan bidra till effektiv energiförsörjning och robust elinfrastruktur. Med Cygates expertis inom nätverk och IT-säkerhet, kombinerat med Telias resurser, skapas en kraftfull helhet. 

14:20–14:30 Framtidens uppkopplade gruva - digitalisering med IoT och 5G 
Jens Eliasson, vd och grundare för ThingWave
Företaget ThingWave startades 2016 som en avknoppning från Luleå tekniska universitet. De fokuserar på produktionsförbättring och säkerhet i industriella miljöer, inklusive gruvdrift och levererar högteknologiska avkänningslösningar för ökad gruvsäkerhet.

14:30–15:00 Fika 

15:00–15:15  Projekt inom 5G/6G: Pitching innovativ samverkan

Säkra kritisk infrastruktur för elförsörjning
Sebastian Elmgren, Head of Smart Manufacturing, Ericsson, VISA/5G-projektet

Intelligenta gruvsystem
Karl Andersson, professor, dekan, Luleå tekniska universitet, 5G Edge Innovations for Mining-projektet

15:15–15:40 Framtidsspaning: panel med talare från dagen
Sara Json Lindmark, verksamhetsledare, Luleå Science Park 
​Michael Nilsson, projektledare, Luleå tekniska universitet

15:40–16.30 Demo
Anton Koval, Biträdande universitetslektor inom Robotik och artificiell intelligens, Luleå tekniska universitet
Vi tar oss till Luleå tekniska universitet (5 minuters promenad) och utforskar Field Robotics Lab och Robotik och AI-gruppens forskningsaktiviteter inom områden som 5G, AI och robotar.

 

Mer information
Norra Sverige befinner sig mitt i en historisk samhällsomvandling, med investeringar och satsningar på över 1000 miljarder kronor både i Norrbotten och Västerbotten. Denna infrastruktur är avgörande för den breda nyindustrialisering som drivs i norr och som leder vägen för Sveriges gröna omställning. Vi har samlat branschexperter, visionära forskare och banbrytande entreprenörer för att inspireras av den snabbhet och agilitet som banar vägen för en grön och hållbar framtid med hjälp av den senaste teknikutvecklingen. 

Registrering
Välkommen att registrera dig här
Begränsat antal platser tillgängliga. För mer information, vänligen kontakta: marie.nolin@ltu.se

Kostnad
Eventet är kostnadsfritt.

Målgrupp
Alla är välkomna att delta, oavsett om du är en beslutsfattare, företagare eller intresserad av att hålla dig uppdaterad inom branschen och utforska nya möjligheter. 


Mötet samarrangeras av projekten Wireless Innovation Arena och Arctic 6G med huvudfinansiär Europeiska regional utvecklingsfonden, EU Interreg Aurora, Region Norrbotten, Luleå kommun och Länstyrelsen i Norrbottens län.