Hoppa till innehållet
Kick-off Arctic5GTN
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kick-off för Arctic 5G Test Network

Publicerad: 9 oktober 2019

Den 9 oktober, 2019 var det kick-off möte för CDTs nya projekt Arctic 5G Test Network. Det är ett Interreg Nord-projekt med målet att stärka företagens kommersialiseringskapacitet för innovationer.

Arctic 5G Test Network syftar till att koppla 5G-testnätverk i Uleåborg, Finland och Luleå genom att ansluta dem och delta i ett aktivt samarbete och skapa en arktisk nod inom 5G genom samarbete mellan universitet, stora IKT-företag och små och medelstora företag. Detta möjliggör gränsöverskridande testning och ökar den totala testfunktionen i 5G-nätverk. Förutom vetenskapliga experiment planeras branschen också dra nytta av den förbättrade testmiljön.

Karl Andersson, biträdande professor och verksamhetsledare för CDT är den från Luleå tekniska universitet som leder projektet. 
-Jag är glad att vi nu praktiskt kan komma igång med det gemensamma arbetet och koppla ihop forskarteamen från Uleåborg med oss i Luleå, säger Karl.

-Vi har en god grund att stå på både i Finland och Sverige och nu hoppas vi kunna visa att 1+1 blir mer än 2 i ett gränsöverskridande projekt, fortsätter Karl.

-Kick-offen har visat att vi har många gemensamma intressen och att det finns mycket god potential för att vi tillsammans kan ligga långt fram inom t.ex. glesbygdskommunikation för 5G, avslutar Karl.