Hoppa till innehållet
#fulltäckning bod Muoharistjåkka
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Mobiltäckning en livsviktig landsbygdsfråga

Publicerad: 6 april 2022

Mobiltäckning för hela svenska folket är ett nationellt mål – men det gäller inte för hela Sverige. För Gabna sameby, som saknar nät i sitt sommarviste, är första steget en installation genom pilotprojektet #Fulltäckning.

I nuläget finns bara fläckvis mobiltäckning i fjällvärlden, något som kan ställa till med problem. Lagom till kalvmärkningen i sommar hoppas Jon-Anders Svonni, medlem i Gabna sameby, att installation intill sommarvistet vid Rovvidievva sydväst om Abiskojaure ska vara på plats. Det är en mindre basstation i form av en bod med antenn, som ska ge bättre mobilnät och telefoni i området. Under de ljusa månaderna, mars till oktober, ska hela installationen förhoppningsvis kunna drivas av solceller:

– Målet är både telefoni och internet. I dagsläget kan man ibland få viss täckning med riktantenn men det fungerar inte alltid. Tanken och förhoppningen är att alla snart ska kunna ringa från sommarvistet. Det är en stor trygghet att kunna larma 112 om något skulle hända, säger han.

Landsbygdens digitala fläckar

Annika Svensson arbetar som projektledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet som koordinerar projektet #fulltäckning. Hon menar att problemet med bristfällig mobiltäckning finns från kust till fjäll, samtidigt som möjligheten att kunna använda sin mobiltelefon är viktig oavsett var man befinner sig. Bra mobiltäckning möjliggör att kunna ringa efter hjälp, använda trygghetslarm eller helt enkelt att bo på landsbygden och sköta sitt jobb digitalt på distans.

– En problematik är att det nationella målet för mobiltäckning är formulerat så att det bara omfattar platser där det finns personer folkbokförda. Det betyder bland annat att nätet inte är dimensionerat för skärgården där det förutom bofasta även finns många som bor i sina stugor stora delar av året eller är turister. Det är också förklaringen till att det inte finns mobiltäckning längs Kungsleden eller vid sommarvisten i Sápmi, säger Annika Svensson.

Förhoppningen är att det inom ramarna för projektet nu ska sättas upp en mast i Luleå skärgård, med syfte att öka täckningsgraden där. Mats Gustafsson, som är bofast på Storbrändön sedan 2010, driver ett IT-företag hemifrån och berättar att täckningen kan skilja kraftigt mellan olika hushåll.

– För mig går det ganska bra, men nätet är väderkänsligt och andra kan behöva lämna hemmet för att prata – eller har ibland täckning i köket men inte i tv-rummet. Många har problem med mobilt bredband och får köra extraantenner. Dessutom är mycket i dag digitalt eller uppkopplat, till exempel fjärrstyrda luftvärmepumpar och streamingtjänster, säger han.

Viktig länk

Basstationen i fjällmiljön vid Rovvidievva sydväst om Abiskojaure kommer också att bli en viktig länk till de tre installationer som #fulltäckning gjort vid Laevas samebys sommarviste i Alesjaure söder om Abisko. Det var just den nya mobiltäckningen i Alesjaure som lockade Gabna sameby att prova.

– Det här är en spin-off från Laevas projekt. Jag var där och hjälpte till med montaget av bodarna, och tänkte att samma sak hade varit väldigt bra för oss. En positiv effekt är att vår bod även kommer bli en viktig länk för Leavas nät, säger han.

Men det är inte bara för just Gabna sameby det kommer att bli positiva effekter, förklarar Jon-Anders Svonni:

– Förhoppningen är att vi ska vara klara till i sommar. Nät och telefoni kommer inte att vara tillgängligt för alla utan kräva någon form av abonnemang, men man kommer alltid att kunna larma 112 via de här installationerna vilket är bra för turism, fjällräddning och blåljuspersonal.

Kontakt

Annika Svensson

Annika Svensson,

Organisation: Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar