Hoppa till innehållet
5G vid Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Universitetets samverkan med företag och studenter har varit en framgångsfaktor för den välfungerande 5G-testbädden. Här är det Telia som är på besök. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nya funktioner och snabbt 5G-nät

Publicerad: 5 februari 2020

5G-arbetet vid Luleå tekniska universitet går in i en ny intensiv fas. Till exempel möjliggör local breakout och inomhustäckning nya funktioner. 5G-nätet i Luleå är dessutom snabbt – nedhastighet har uppmätts till 1,9 gigabit per sekund.

Local breakout öppnar genvägar för datatrafiken i 5G-nätet så att servrar och andra resurser nära slutanvändaren kan nås betydligt snabbare. Även inomhustäckning på universitetsområdet i Luleå skapar snabbare och enklare 5G-vägar.

– Med våra nya funktioner kan vi erbjuda 5G-tester i inomhusmiljö och möjligheten att prova 5G-applikationer där kraven på låg fördröjning är mycket högt ställda, säger Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem och ansvarig projektledare.

– Vi planerar också storskaliga tester av industriella 5G-moduler tillsammans med våra industripartners Telia, Ericsson, Infovista och BI Nordic.

Samarbeten ger resultat

5G-arbetet vid Luleå tekniska universitet bedrivs inom ramen för regionalfondsprojekten Wireless Innovation Arena och 5G för vård och omsorg i Övre Norrland samt Interreg Nord-projektet Arctic 5G Test Network. Därtill har medel beviljats av Kempestiftelserna och universitetets labbfond. Tanken är att olika aktörer ska samverka och tillsammans skapa nya innovationer som provas i 5G-testbädden.

På grund av nytillkommen lagstiftning har den kommersiella utrullningen av 5G i Sverige senarelagts. Det bidrar i sin tur till att behovet av innovations- och testplattformar kopplat till 5G ökar ytterligare.

– Jag är jätteglad över att vi fått till ett så fint samarbete mellan företag, våra forskare och intresserade studenter inom det snabbrörliga 5G-området. Vår välbeprövade samverkansmodell levererar verkligen, säger Karl Andersson.

Kontakt

Karl Andersson

Karl Andersson, Professor, Dekan

Telefon: 0910-585364
Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, CDT, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar