Hoppa till innehållet
storuman
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Demonstration av 5G lösningar från regionala företag

Publicerad: 13 september 2021

Under utomhuseventet Smartbygd den 28 augusti, 2021 visade 5G miljön i Storuman upp sin verksamhet och de tester som nu genomförs av 5G uppkopplade vårdtjänster- och produkter från regionens företag.

Sjukstugan -en utvecklingsmiljö för 5G
Sjukstugan i Storuman har blivit en testmiljö för 5G. Sjukstugan, som rymmer en hälsocentral, tandläkarmottagning, akutmottagning, vårdavdelning och hemsjukvård, har nu försetts med 5G-utrustning med syftet att ge möjlighet för verksamheter att utveckla och testa nya produkter och tjänster. Målet är att tillsammans med organisationer och regionen utforska nya idéer och tillämpningar för att bygga framtidens digitala lösningar.

Specialistrehabilitering på distans 
I montern under Smartbygd eventet demonstrerades bland annat 5G-uppkopplade VR-glasögon från det Luleå-baserade företaget Curest. Bolaget tillhandahåller ett träningsprogram som ska användas vid rehabiliteringen av nackskador. Övningarna görs med hjälp av animerade instruktioner och användaren får direkt feedback på om övningarna utförs rätt och vad resultatet blir. När patienten utför en övning skickas data i realtid till en fysioterapeut. Data som skickas innehåller bland annat information om vilken övning som utförts, hur det gått och hur patientens rörelseförmåga utvecklas åt olika håll.

Besökarna testade 5G 
Tack vara en 5G-router och support från samarbetsföretaget Cradlepoint kunde besökarna testa att surfa i 5G hastighet i montern.  Många tyckte att nedlänken på 300-500 Mbps var imponerande, en hastighet som kommer att bli ännu högre framöver. Även det Skellefteåbaserade företaget BI Nordic var med och förberedde de tekniska delarna av de företagsdemos som visades och genomförde initiala tester på nätet. 

Forskning kring uppkopplade saker 
Även världens första handspritsautomat uppkopplad mot 5G, utvecklad av ännu ett Luleåföretaget vid namn ThingWave, visades upp. Automaten har 5G-uppkopplade sensorer i ett system som gör att serviceteknikern får meddelande i tid för att kunna fylla på automaten innan handspriten är slut. Genom olika saker, som till exempel handspritsautomaten, vill forskare och organisationer undersöka hur 5G kan skapa nya innovationer inom hälso- och sjukvården. Det kan vara sådant som duschrobotar eller avancerade larm.

Storuman bland de första i Norden
Utvecklingsmiljön är en av de allra första platserna i Norden med så kallad 5G Standalone. Tekniken medför att mobilnätet är fullt ut anpassat till den nya 5G-standarden och att den täta kopplingen till den äldre 4G-teknologin upphört. Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem och projektledare för 5G-projektet som står bakom innovationsmiljön, säger:
-Övergången till 5G Standalone ger möjligheter till positionering via 5G-nätet och tillgång till så kallad network slicing. Där kan operatörskunder beställa ”en skiva” av ett nätverk med en viss kravställning. Det kan vara en garanterad datatakt, en garanterad kapacitet, en garanterat låg fördröjning, hög säkerhet eller någon kombination.

Naturliga innovationsmiljöer
5G-testbädden i Storuman ingår i projektet 5G för vård och omsorg i övre Norrland. Målsättningen för projektet är att skapa naturliga innovationsmiljöer för att utveckla och testa lösningar inom 5G för vård och omsorg. Projektet ägs av Luleå tekniska universitet och drivs tillsammans med Region Norrbotten, Region Västerbotten samt de fyra kommunerna Storuman, Övertorneå, Skellefteå och Luleå. Samverkansparter rörande arbetet med 5G miljöerna som nu sätts upp i kommunerna är Telia, Ericsson och Tieto EVRY. Huvudfinansiär för arbetet är Europeiska regionala utvecklingsfonden.