Cloudberry
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskningscentret Cloudberry igång på allvar

Publicerad: 21 november 2018

Cloudberry Datacenters är Luleå tekniska universitets flaggskeppsprojekt runt energi- och resurseffektiva datacenter som genomförs tillsammans med RISE SICS North och industrin. Forskningscentret är mångvetenskapligt och totalt ingår 12 delprojekt med forskning från allt ifrån byggnader och arkitektur för datacenter via studier om datacenters påverkan på energisystemet i helhet, effektiva elkraft- och kylsystem till automations- och it-frågor kopplade till datacenter.

Cloudberry är nu igång på allvar och vid heldagsmöte i Luleå fick alla möjlighet att bekanta sig med varandra och informera sig om vad som pågår i de olika delprojekten. Ett 25-tal projektdeltagare mötte upp och deltog i mötet som avslutades med ett studiebesök hos RISE SICS North. Cloudberry pågår till 2022 och involverar 13 doktorander från sju forskningsämnen vid universitetet.

– Det känns jätteskoj att nu vara igång på allvar. Vi har kämpat länge för att få till detta och nu flyger det på riktigt, berättar Karl Andersson, projektledare, biträdande professor i distribuerade datorsystem och tf. verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik (CDT).

Forskningscentret arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald som bidrar till  en kreativ och attraktiv forskningsmiljö.
- När Cloudberry annonserade efter doktorander kom närmare 300 ansökningar in. Sammanlagt har vi rekryterat sex kvinnor och sju män till dessa doktorandtjänster som kommer att leda till eftertraktad kompetens, säger Paula Wennberg, projektledare på CDT och i Cloudberry Datacenters.

Forskningscentret kommer både att stärka kompetensförsörjningen inom datacenter området och bidra till minskad energianvändning genom utvecklandet av nya metoder för energi- och resurseffektiva datacenter.

– Bästa sättet att föra ut ny kunskap snabbt till företagen är att de delta själva, sida vid sida med forskarna. Det är roligt att se intresset från företagen, stora som små, i delprojekten, säger Michael Nilsson, projektledare på CDT och i Cloudberry Datacenters.