Hoppa till innehållet
09:00 2 dec
jämst
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jämställdhetskultur som konkurrensfördel

2 dec. 2021, 09:00 - 12:00
Online
Publicerad: 26 oktober 2021

Välkommen till Gender Contact Point-dagen 2021 med temat:

Jämställdhetskultur som konkurrensfördel
– hitta, attrahera och behålla talanger

Se inspelningen av eventet här:
https://www.youtube.com/watch?v=0b8Z9UM1HOc&t=235s


Välkommen att inspireras av Lindbäcks Bygg, Northvolt, Tromb, Volvo Cars, TietoEVRY med flera och höra på hur de arbetar för att hitta, attrahera och behålla talanger samt vilka konkreta verktyg de använder för att skapa en jämställd företagskultur.

Under denna digitala halvdag, kommer ni att få reda på hur teknologi kan bidra till att öka mångfalden, hur utbildningsinsatser kan bryta könsmönster och hur AI företaget Substorm lyckats att uppnå en jämn könsfördelning. Även andra regionala företag kommer att dela med sig av sina erfarenheter, tankar och arbetssätt.

Språk: Svenska
Kostnad: Eventet är kostnadsfritt
Plats: Digital konferens

PROGRAM

Valfritt: 08.30 Digitalt mingel
För de som önskar finns det möjlighet att prata med andra deltagare innan konferensen börjar. Det fungerar bra att mingla på datorer MAC och PC i följande webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox och Microsoft Edge. (Det går tyvärr inte att mingla via telefonen.)

09.00 Välkomna!
Moderatorerna Åsa Wikberg Nilsson, biträdande professor, Luleå tekniska universitet och Björn Backe, projektledare, Luleå tekniska universitet inleder dagen.

Universitetets satsning på jämställdhet

09.05 Jämställdhetsutbildning för ingenjörer
Maria Udén, professor i genus och teknik, Luleå tekniska universitet
Maria forskar inom tvärvetenskapliga teknikstudier, teknikutveckling samt arbetslivsstudier, särskilt avseende kvinnor och genus i mansdominerade yrken. Ett huvudintresse är feministiska ansatser inom ingenjörsvetenskaper. 

9.15 Tillväxt med 25 000 personer inom fem år. Hur sker det jämställt?
Claes Nordmark, ordförande för Norrbottens Kommuner och deltagare i projektet T:25
Över tusen miljarder kronor ska investeras i norra Sverige de kommande 10-20 åren. Många av investeringarna, som Northvolt, HYBRIT, LKAB:s satsning på koldioxidfri järnsvamp och H2 Green Steel, är avgörande för att Sverige och Europa ska klara klimatmålen. Ett nystartat projekt som Luleå tekniska universitet initierat tillsammans med Boliden, LKAB, Mobilaris, Northvolt, Skellefteå Kraft och SSAB är T-25, som syftar till att öka antalet invånare i norra Sverige med 25 000 personer inom fem år. Men hur sker detta jämställt?

09.25 Att bygga det omöjliga  ett jämställt teknikbolag 
Sofi Elfving, vd och medgrundare, Substorm
Sofi har varit forskningsansvarig på Ericsson, Automation Lead på Telia, doktorerat inom innovation och design och är nu medgrundare och vd för Substorm, ett av de hetaste AI-bolagen i Sverige. Sofi kommer att prata om hur de lyckat att få en jämn könsfördelning i företaget, om att hitta talanger och om hur de genom projektet NoBias tittar på hur det genom AI går att identifiera snedvridning, fördomar och vinklingar i texter och bilder. 

09.45 Kvinnor fattar bra beslut
Charlotta Ahlberg, Strategy Analyst, Volvo Cars 
Charlotta berättar om sina erfarenheter i arbetet kring konceptbilen Your Concept Car, där alla viktiga beslut fattades av kvinnor. Charlotta har läst teknisk design på Luleå tekniska universitet och har jobbat med produkt- och företagsövergripande innovation i över 18 år på Volvo Cars. Idag arbetar hon med strategisk tidig utveckling och driver också det egna bolaget Brains of tomorrow. 

10.05 Kaffepaus

10.15 Northvolts arbete för att bygga en könsbalanserad organisation
Katarina Borstedt, tillväxtchef, Northvolt
Northvolts nya fabrik för litiumjonbatterier i Skellefteå kommer att bli en av Europas största batterifabriker med mer än 3 000 anställda år 2025. Arbetet i batterifabriken lämpar sig väl för såväl kvinnor som män och Northvolt arbetar nu aktivt med att hitta erfarna kvinnor inom alla områden och att utforma ett basprogram riktat mot kvinnor som idag saknar relevant erfarenhet. Målet är att skapa en så könsbalanserad organisation som möjligt. 

Utbildning och verktyg

10.35 Utbildningssatning som bröt könsmönster
Tina Bäckström, projektledare, LTU Business
Tina Bäckström kommer att prata om en utbildningssatsning inom yrkeshögskolan där de lyckades att bryta könsmönster ifråga om vem som sökte och antogs till utbildningen. 

10.45 Det värderingsdrivna företaget: att göra skillnad med människan i fokus
Karin Sjöö-Åkeblom, tillträdande vd, Tromb
Andreas Nilsson, CTO, Tromb

Tromb är det schysta och modiga techbolaget med människan i fokus – som alltid strävar efter att göra skillnad i både små och stora sammanhang. Lyssna på hur jämställdhet och inkludering i det dagliga arbetet genererar mervärde för både personal och kunder. 

10.55 Hur teknologi kan bidra till att öka mångfald inom rekrytering och kompetensförsörjning
Anna Gulliksen, Global head of Talent Acquisition and Employer Brand, TietoEVRY
Anna har utsetts till Årets person inom Employer Branding. Anna kommer att prata om hur teknologi kan bidra till att öka mångfald och hur gamification, AI och data kan hjälpa till att fatta mer välgrundade rekryteringsbeslut. Hon kommer även att berätta om hur de lyckades att öka antalet kvinnliga sökande till sina tjänster med hela 32 procent genom att ändra några få ord i deras jobbannonser. Syftet var att få in så många olika perspektiv som möjligt, inte gå miste om talang och kunnande samt att hälften av de anställda ska vara kvinnor 2030.

11.15 Paus, bensträckare 

11.25 Panel: Lärdomar kring att hitta, attrahera och behålla talanger

Stefan Lindbäck, vd, Lindbäcks Group
Lindbäcks Byggs har beslutat att det som dem framför allt behöver är hjärnstyrka och byggt produktionen så att exempelvis muskelkraft blivit mindre avgörande. Effekten blev att företaget lockar fler kvinnor och samtidigt att männen kan jobba kvar längre i byggbranschen eftersom det tar mindre även på deras kroppar. De har också omformulerat jobbannonser, sett till att det finns omklädningsrum och arbetskläder för kvinnor etc. Målet är att bli ett stabilare, robustare och ödmjukare företag och att ha en lika blandad arbets- styrka som blandningen på deras kundgrupp. 

Sara Json Lindmark, affärsutvecklare, Luleå Science Park
Med bakgrund i design management och doktorandstudier inom modebranschen så har Sara Json Lindmark verkat hela sitt yrkesliv med att utveckla innovativa miljöer. Detta som företagare, projektledare samt chef inom Region Norrbotten. 

Phillip Tretten, biträdande professor, Luleå tekniska universitet
Phillip Tretten är ställföreträdande prefekt, huvudutbildningsledare och den person som ligger bakom den jämställdhetskurs som de flesta ingenjörsprogram på universitet använder sig av. 

Henrik Enberg,  HR & Team Manager, Elastisys
Elastisys är ett avknoppningsföretag från Umeå universitet som har specialiserat sig på att erbjuda molnapplikationer. För att kunna bli ännu mer jämställt och hitta fler kvinnliga medarbetare har de tagit hjälp av Luleå tekniska universitet och fått rådgivning, genomgång av jobbannonser, checklistor etc. Henrik kommer att berätta mer om lärdomarna av arbetet och hur de praktiskt arbetar med med mångfald och rekrytering. 

Saila Piippola, universitetslektor i arbetsvetenskap, Luleå tekniska universitet
Saila Piippola är filosofie doktor i arbetsvetenskap och universitetslektor i sociologi. Hon forskar om arbetsmarknad och arbetsliv från ett intersektionellt perspektiv där gränsforskning och mobilitet är centralt. Hennes undervisning och handledning utgår från sociologi och socialpsykologi. 

12.00 Tack för idag!

Valfritt: 12.00 Digitalt mingel

Välkommen att prata och mingla med andra deltagare efter konferensens slut. Det fungerar bra att mingla på datorer MAC och PC i följande webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox och Microsoft Edge. (Det går tyvärr inte att mingla via telefonen.)


Konferensen arrangeras av:
5G för vård och omsorg i Övre Norrland, Applied AI DIH North, Arctic 5G Test Network, Cloudberry Datacenters, Datacenter Innovation Region, Dataföreningen i Sverige, DigiBy, DIT4BEARs, Gender Contact Point, Luleå Science Park, NoBias, RISE, Snöakademin, SSiO, TRE-m, Wireless Innovation Arena

Programinnehållet och tider kan komma att justeras.

Eventet är delfinansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden.