Hoppa till innehållet

Lyckad företagsworkshop inom 5G

Publicerad: 21 oktober 2019

Torsdagen den 17 oktober genomfördes en 5G workshop i Luleå. Under mötet fick deltagarna, främst lokala företag, reda på mer om 5G testmiljön på Luleå tekniska universitet, de möjligheter som finns att genomföra pilottester och vad som provats hittills.

Arne Gylling börja mötet med att berätta om projektet Wireless Innovation Arena, 5G testbädden och de senaste uppdateringarna rörande 5G miljön och tekniken. Arne välkomnade företag att genomföra tester och experiment i 5G miljön och sa att projektet kan ge företag stöd, rådgivning och validering vid framtagning av nya erbjudanden.
 
Tor Björn Minde från RISE presenterade sedan möjligheterna med 5G-Edge och berättade att tekniken bland annat möjliggör att beräkningar kan göras i andra enheter än i mobiltelefonen och därmed sparar batteritid. Detta kommer att bli en oerhört viktig funktion i framtiden. Tor Björn berättade även att deras forskningsmiljö på RISE SICS ICE är världsledande i sitt slag. Han uppmanade företag att titta närmare på de möjligheter som 5G-Edge har och att om företagen väljer att gå in inom detta område nu, så finns en stor chans att bli ledande inom området.
 
Därefter berättade Ericsson om 5G uppkopplade bilar och de test som gjorts i 5G miljön där studenter från Luleå tekniska universitet utvecklat en RC-bil med 5G-kapacitet vid Ericsson Research i Luleå. Målet med projektet var att ha en modulär, billig och säker plattform för studenter att utveckla applikationer för den nya 5G-testplatsen och ge dem tillgång till banbrytande kommunikationsteknik på ett tillgängligt och roligt sätt. Med användning av RC-bilen kommer möjligheten att utvärdera realtidsprestanda för ett 5G-nätverk med krävande video, eller andra medier.
 
Det fanns även tid för deltagande företag att pitcha case idéer, workshopa och nätverka.