Paula Wennberg Centrum för distansöverbryggande teknik
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Med jämställdheten i fokus

Publicerad: 9 september 2016

Att sprida goda exempel och uppmärksamma det framgångsrika jämställdhetsarbete som sker i Norrbotten.
Det är ett syfte med den regionala jämställdhetsdagen, som hålls i Luleå den 14 september.

Luleå tekniska universitet, Norrbottens läns landsting, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Norrbottens kommuner och Luleå Näringsliv samverkar för ökad jämställdhet i länet.

För att lyfta fram det arbete som sker på området arrangeras den 14 september en regional jämställdhetsdag på Vetenskapens hus i Luleå, som bland annat gästas av näringslivsminister Mikael Damberg som ska tala om det (o)jämställda näringslivet.

En annan talare är Lena Abrahamsson, professor vid Luleå tekniska universitet, som ska prata om akademins bidrag till jämställdhet i Norrbotten.

Under dagen delas en utmärkelse för Norrbottens bästa jämställdhetsarbete ut. Luleå tekniska universitet bidrar med 25 000 kronor av den totala prissumman om 100 000 kronor.

28 ansökningar och nomineringar har inkommit till årets pris. Bland kandidaterna finns Paula Wennberg, projektledare vid Centrum för distansöverbyggande teknik vid Luleå tekniska universitet, som under lång tid initierat och drivit insatser för ökad jämställdhet i Norrbottens IT-sektor.

Universitetets prorektor Birgitta Bergvall-Kåreborn sitter med i juryn som utser årets pristagare.

– Att aktivt jobba med jämställdhet är väldigt viktigt för universitetet eftersom det driver kvalité i både utbildning och forskning. Jämställdhet säkerställer att män och kvinnor väljer utbildningar och karriärer som de brinner för  utan att begränsa sina visioner efter nuvarande könsmönster. Det är en väldigt viktig signal till våra studenter och samarbetspartners, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.