odi

Event som inspirerade till framtida öppen data innovationer

Publicerad: 8 oktober 2014

Den 8-9 oktober genomfördes ett öppet data event i Skellefteå. Eventet arrangerades av projektet "Open Data initiative" och grupperingen vid namn Open North innefattande medlemmarna LTU, Skellefteå- och Umeå Kommun och Umeå universitet.

Under de två dagarna diskuterades öppen data som möjlighet för framtida innovationer och nya tjänster. Det handlade också om hur servicen för samhällsmedborgare kan förbättras genom att inte bara tillgängliggöra data utan även att interagera och lyssna på vilken information som efterfrågas och hur den kan tillhandahållas på bästa sätt. Eventet inspirerade deltagarna genom att visa på möjligheter med öppen data och gav också tillfälle att nätverka och utbyta erfarenhet inom området. Föreläserna kom bland annat från Google, Manchester Digital Development Ageny, SKL, Skellefteå kommun, Interactive Institute och Hello Future.

Mer information om några av talarna

David Mothander, Google
David började på Google 2010 och är ansvarig för bolagets samhällspolitiska frågor i Norden, Estland och Lettland. David fokuserar på hur Internet förändrar vår samtid ur både ett ekonomiskt, kulturellt och socialt perspektiv, och hur ett regelverk kring dessa frågor kan skapa förutsättningar för att på bästa sätt ta tillvara den möjlighet som står till buds.

Dave Carter, Manchester Digital Development Ageny
Dave Carter är chef för Manchester Digital Development Agency (MDDA). MDDA driver Manchester Living Lab, ett innovationscentrum med fokus på digitala tekniker och deras tillämpningar till stöd för smart och hållbar ekonomisk tillväxt. MDDA samordnar strategiska initiativ och projekt i hela stadsregionen och Greater Manchester. Dave är en av grundarna av Telecities nätverket inrättades 1993, nu Eurocities Knowledge Society Forum ( KSF ), och den första ordföranden för Telecities ( 1994-1996 ), och en av grundarna av det europeiska nätverket Living Labs (ENoLL). Dave är för närvarande ordförande för EU nätverket Smart Cities Network och Portfolio Working Group som stödjer projekt som finansieras under "Future Internet enabled.

Ellen Sundh, Creative Technologiest
Ellen har en lång bakgrund som utvecklare. Med ett starkt fokus på interaktiva medier har Ellen ständigt varit i framkant i utvecklingen av web, mobil och sociala medier. Som frilansande Creative Technologist har Ellen arbetat med några av de ledande interaktiva byråerna i Sverige och Storbritannien, till exempel: Society 46, Great Works, Starring, Dancing Bee och Digit London. Med sitt intresse för elektronik har hon utvecklat digitala kampanjer från ren hårdvara till fysiska installationer som förändras beroende av användarnas online-aktivitet. Ellen röstades fram som den 3: e mest kreativa personen i webbbranschen i Sverige av Internet World 2012 och var den främsta utvecklaren bakom ”The Sound of Football”-projektet.