Öppen data

Länkade Öppna Data i teori och praktik

Publicerad: 10 september 2014

Den offentliga sektorns data är uppdelat på många olika aktörer, många olika slags verksamhetssystem och många olika databaser. Detta är särskilt tydligt när det gäller kommunernas data.

Starttid 28 oktober 2014, kl. 09:30
Sluttid 29 oktober 2014, kl. 15:00
Ort Umeå
Plats Folkets hus

Den offentliga sektorns data är uppdelat på många olika aktörer, många olika slags verksamhetssystem och många olika databaser. Detta är särskilt tydligt när det gäller kommunernas data.

Det är därför svårt för medborgare, forskare och kommersiella aktörer att kombinera de olika ”dataöarna” till något som är tillräckligt omfattande i volym och likartat i struktur för att kunna användas praktiskt. Standardisering behövs men att standardisera med dekret och tvång är i praktiken omöjligt. Ett annat sätt är att publicera datat som Länkade Öppna Data.

Genom att använda moderna tekniker och ramverk som RDF kan man på ett flexibelt och ”mjukt” sätt länka data till varandra och även dela databeskrivningar/metadata på ett sätt som gör kopplingarna läsbara av datorer. På så vis skulle de idag isolerade dataöarna kunna förbindas och bilda en virtuell datakontinent som gör det möjligt att i praktiken ta vara på den ekonomiska och demokratiska potential som finns hos Öppna Data.

Under ledning av Matthias Palmér och Hannes Ebner, två teoretiskt och praktiskt erfarna föreläsare från Metasolutions AB kommer vi under två dagar få bekanta oss med både teorin, praktiken och verktygen som är relaterade till Länkade Öppna Data. Efter dessa dagar ska tröskeln ha sänks för den som vill testa eller rentav starta arbetet med att publicera sitt Öppna Data som Länkade Öppna Data.

Varmt välkommen till två spännande dagar om Länkade Öppna Data!

Anmäl dig här: http://eventumea.opennorth.se

 

Arrangemanget är en del av LTU och CDT projektet "Open North", tillsammans med parterna Skellefteå Kommun, Umeå kommun och Umeå Universitet.