Facebook exjobb

Ramin har gjort exjobb på Facebook

Publicerad: 15 september 2014

Ramin Faderani, student på programmet datornätverk vid Luleå tekniska universitet, har gjort sitt examensarbete på Facebook Data Center i Luleå. – Det var riktigt häftigt, säger Ramin Faderani.

Hur var det att göra ditt examensarbete, Installation av ny nätverksstruktur i datacenter, för Facebook?

– Det var riktigt häftigt!  Det var intressant att se hur IT-miljön förhåller sig i ett stort datacenter som Facebook. Det har varit en fantastisk erfarenhet och jag har lärt mig mycket av att ha arbetat där i fem veckor. Jag är väldigt tacksam för att jag fick utföra mitt examensarbete där.

Berätta om bakgrunden till ditt examensarbete?

– Facebook Data Center i Luleå fattade beslutet att installera ett helt nytt internt nätverk för Facilities, som sedan skulle ersätta deras tidigare nätverk som var i drift under tiden det nya nätverket installerades. Nätverket skulle bytas ut på grund av att strukturen var föråldrad vilket medförde problem med redundansen om någon länk i nätverket plötsligt skulle brytas. Projektet gick under namnet Facility Network (FacNet) och nätverket skulle användas av just Facilities, där deras uppgift är att övervaka bland annat kylsystemet och elnätet för serverhallen, vilket är bland de viktigaste uppgifterna för ett datacenter.

Berätta mer!

– Målet med arbetet var att installera ett internt nätverk som skulle ersätta ett annat internt nätverk. I arbetet avsattes tid till inläsning av plattformarna för routrar och switchar. Dessa enheter monterades senare upp i respektive rack. Uppgradering av mjukvara utfördes på routrarna och switcharna som användes i projektet. Slutligen utfördes tester på det nya nätverket för att säkerhetsställa att nätverket var redo att sättas i produktion.

Fungerade det?

– Ja, alla tester som kördes på nätverket godkändes och var redo att driftsättas.

Hur togs din examensarbete emot av Facebook?

– Arbetsuppgifterna utfördes och nätverket var redo att sättas i drift. De uppskattade mitt arbete och tackade för mina insatser som hade utförts under de fem veckor.

Vad planerar du att göra härnäst?

– Jag har blivit anställd på ett IT-konsultföretag i Luleå och kommer gå en traineeutbildning på ett år. Förhoppningsvis blir jag en del av av företaget som en IT-konsult.