Hoppa till innehållet
Karl Andersson, Luleå tekniska universitet
Karl Andersson är verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik som samordnar 5G-arbetet vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

5G kan ge nytta inom vård och omsorg

Publicerad: 5 december 2019

5G kan underlätta användning av ny teknik inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. – Det kan handla om allt från uppkopplade duschrobotar till avancerade larm- och övervakningsfunktioner, säger Karl Andersson, biträdande professor och verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik som samordnar 5G-arbetet vid Luleå tekniska universitet.

Universitets 5G-testbädd invigdes i juni i år. Sedan dess har det utförts flera olika tester, allt från uppkopplade modellbilar som strömmar video i realtid till tester av mätverktyg. Tester har gjorts med traditionella appar och tjänster, men också med fysiska artefakter, det vill säga uppkopplade prylar. Nyligen genomfördes också två workshoppar, en i Luleå och en i Skellefteå, vilka båda resulterat i konkreta planer på större deltagande från små och medelstora företag.

– Under hösten har vi också initierat ett samarbete med universitetet i Uleåborg. Tanken är att två befintliga 5G-testbäddar, en i Sverige och en i Finland, ska kopplas samman till en integrerad miljö, säger Karl Andersson.

Stora möjligheter inom vården

Inom en snar framtid planeras 5G-arbetet dessutom att utökas till vård- och omsorgssektorerna. Tillsammans med Region Norrbotten samt Övertorneå, Luleå och Skellefteå kommuner vill Luleå tekniska universitet genomföra ett vårdprojekt där 5G står i fokus.

– 5G innebär många möjligheter för äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Det kan handla om allt från uppkopplade duschrobotar till avancerade larm- och övervakningsfunktioner, säger Karl Andersson.

Att låta små- och medelstora företag, myndigheter och forskare testa 5G i verkliga miljöer, är själva syftet med 5G-testbädden vid Luleå tekniska universitet.

– Vi är övertygade om att vår testbädd kan bidra till att underlätta för innovations- och teknikutveckling för framtidens uppkopplade samhälle. Vår förhoppning är självklart att ännu fler företag och andra aktörer ska se möjligheterna och de positiva effekterna av att samverka med akademin, säger Karl Andersson.

Kontakt

Karl Andersson

Karl Andersson, Professor, Dekan

Telefon: 0910-585364
Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, CDT, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar