Skaka telefonen och bidra till forskning

Publicerad: 16 september 2016

Vi söker testpiloter till vår forskning! Genom att delta i testet hjälper du oss att prova användbarheten i plattformen i större skala än de enkla labtester vi gjort hittills, och du kommer att få göra något väldigt roligt – du ska skaka telefonen i en minut!

Vi heter Anders Lundkvist, Michael Nilsson och Josefin Lassinantti och är från Luleå Tekniska Universitet. Vi deltar i ett europeiskt forskningsprojekt som heter IoTLab (http://www.iotlab.eu) som nu är i sin slutfas. I projektet har vi tillsammans med andra europeiska universitet, institut och företag deltagit i utvecklingen av en plattform som forskare ska kunna använda för att driva forskning och experiment via nätet. Nu ska vi göra de första riktiga testerna av plattformen och behöver din hjälp.

Genom att delta i testet hjälper du oss att prova användbarheten i plattformen i större skala än de enkla labtester vi gjort hittills, och du kommer att få göra något väldigt roligt, du ska skaka telefonen i en minut !!?? :-).

För att delta så finns egentligen bara ett krav, du ska äga en Android-telefon (utöver att du ska kunna skaka telefonen upp och ned förstås). Om du kan tänka dig att delta ska du göra följande:

1. Installera appen “IoT Lab” från Play Store innan kl.12.45 söndag den 18 september.
  2. Under installationen, svara “Accept” när appen begär tillgång till telefonen
  3. Öppna appen, klicka på Next, sedan Accept för att acceptera “Ethical Principles”, på sidan “Default options”, se till att “sensor sharing” är ifylld (om du inte gör det här kan du sen gå in under “App settings” i övre högra hörnet och aktivera “Motion and Context sensors”
  4. Klicka på Next, fyll i “Anonymised socio-economic profile” (om du inte gör detta här så kan du sen gå in under “Profile settings” i övre högra hörnet och fylla i dina uppgifter). Klicka därefter på Next.
  5. Nu startar appen, med en presentationsrunda av dess funktionalitet, klicka på Next för att ta dig igenom, Close avslutar rundturen.
  6. Nu är du på appens startsida, gå in på “App settings” (övre högra hörnet) och fyll i koden 201609 under “Research Code” OBS: Det här är viktigt, det är tack vare den koden vi kan hitta din telefon.
  7. Navigera gärna runt i appen och prova de olika funktionaliterna som att ge en idé till forskning med mobila sensorer eller svara på en enkät.
  8. Vänta tills det är dags att skaka, mellan kl 13.00 och 15.00 söndag den 18 september.
  9. När du är klar, svara på enkäten “Jumpology” som du hittar på startsidan i appen.
  10. KLART!!

När du gör själva testet, dvs. hoppar, vill vi att du ser till att du har telefonen igång, att du har den i din hand, i en väska eller i en ficka, och sedan under ungefär en minut skakar du telefonen upp och ned. Eftersom plattformen har tillgång till telefonens accelerometer så ska vi se om vi kan detektera att du har skakat den, när och hur länge. Vi kommer att skicka en notifiering om att vi startat testet som du ser om du har appen öppen

Vi kommer inte kunna avgöra vem som äger vilken telefon och vi har inte tillgång till något annat på telefonen än de sensorer som du gett tillgång till. Resultatet kommer bli en sammanställning av “hoppstatistik”. Då kommer ni få veta hur många som laddade ner appen, hur många som gav oss tillgång till sensorerna och hur många som vi kunnat se har faktiskt skakat telefonen. Vi hoppas att det blir jättemånga :-).

Har du några frågor, kontakta någon av oss:

Anders Lundkvist
anders.lundkvist@ltu.se, 070-674 58 58