Hoppa till innehållet
5G iot
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Världens första handspritsautomat uppkopplad mot 5G

Publicerad: 6 april 2021

Nu testas världens första handspritsautomat som är uppkopplad mot 5G-nätet, i Teknikens Hus.

Automaten skickar en signal när handspriten håller på att ta slut och leverantören fyller på mer. Testet är en del av två 5G projekt där forskare vid Luleå tekniska universitet undersöker hur blixtsnabb, trådlös kommunikation kan få uppfinningar inom hälso- och sjukvården att fungera bättre. Med i testet och utvecklingen av automaten är också det Luleåbaserade bolaget Thingwave, ett innovationsföretag som arbetar med sakernas internet mot industrin så kallat Industrial Internet of Things (IIoT), främst inriktat på gruvindustrin.

5G innovationer 
Campus med omnejd är just nu ett testområde för 5G. Genom olika saker, som till exempel handspritsautomaten i Teknikens Hus, vill forskare undersöka hur 5G kan skapa nya innovationer inom hälso- och sjukvården. Det kan vara sådant som duschrobotar eller avancerade larm. 

5G uppkopplade prylar 
Med 5G-nät blir hastigheten på internet 50 gånger snabbare än med dagens 4G. Trådlösa saker kan kommunicera med varandra och med världen nästan helt utan fördröjning. 5G ökar också möjligheten för fler prylar att vara uppkopplade samtidigt. Det behövs, eftersom allt fler saker ansluts och mer ljud, text och film strömmas på mobilnätet för varje dag som går.

Projekten som kör testet heter 5G för vård och omsorg i Övre Norrland och Wireless Innovation Arena finansierade av EU genom Tillväxtverket. 

Läs mer om detta och mer på:
www.5gvo.se  
www.wirelessinnovationarena.se